Ono kada SNS uz pomoć propalog studenta proganja profesorku Danicu Popović jer im se suprotstavlja

Prof. Danica Popović u prevodu udžbenika iz međunarodne ekonomije preuzela je 150 strana čiji je prevodilac pokojni profesor Ekonomskog fakulteta Stojan Babić.

Time je zloupotrebila njegovo delo, potvrdila je stručna komisija Ekonomskog fakulteta, pišu Večernje novosti.

Stručna komisija formirana je nakon što je Etička komisija Ekonomskog fakulteta u junu 2019. godine, na zahtev studenta Aleksandra Jakšića, pokrenula postupak za utvrđivanje neakademskog ponašanja profesorke Popović kojoj se na teret stavljalo da je prilikom izdanja novog prevoda udžbenika iz Međunarodne ekonomije, autora Dominika Salvatorea, zloupotrebila raniji prevod svog preminulog kolege

U izveštaju stručne komisije se navodi da je nakon upoređivanja spornih prevoda iz udzbenika Međunarodne ekonomije identifikovano doslovno preuzimanje prevoda profesora Babića.

Rezultat softverske analize preklapanja dva prevoda pokazuje da je različiti procenat preklapanja teksta po poglavljima, koji se kreće od tri do 70 odsto, te da je prosečno za svih jedanest glava knjige to iznosi 43 odsto preklapanja testa, navodi list.

Dekan Ekonomskog fakulteta profesor Branislav Boričić nije hteo da komentariše slučaj sve dok, kako je rekao za ovaj list, Naučno-nastavno veće tog fakulteta ne zauzme stav.

Kako nalaže procedura, stručna komisija će izveštaj poslati Etičkoj komisiji koja će u skladu sa Pravilnikom o postupku za utvrđivanje neakademskog ponašanja, u roku od 15 dana podneti izveštaj dekanu Ekonomskog fakulteta.

Komentarišući stav stručne komisije profesorka Popović je za Novosti izjavila da ništa nije zloupotrebila, i aludirala na političku pozadinu ove odluke opaskom ” ako SNS želi da me proganja, mogao bi da promeni temu”

Ona je ponovila svoju prethodnu tvrdnju da su ranije knjigu preveli zajedno ona i pokojni profesor Babić, da je redaktura bila zajednička tako da su njene rečenice u njegovom delu knjige i njegove u njenom delu knjige, te da je Aleksandar Jakšić, koji je tražio da se utvrdi neakademsko ponašanje, već osuđen od te iste Etičke komisije Ekonomskog fakulteta da je kleveće i da je ta presuda pročitana na svim naučno-nastavnim većima Univerziteta u Beogradu.

Aleksandar Jakšić kaže da je Stručna komisija samo potvrdila ono što su svi na fakultetu znali, a to je da je profesorka Popović plagirala prevod preminulog profesora Stojana Babića.

(Tanjug)

Check Also

Kralj Bahreina i Putin – sudbina Bliskog Istoka postaje azijsko pitanje!

Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Kalifa boravio je u zvaničnoj poseti Moskvi, prenosi Al …