Saudijska Arabija optužuje SAD, zbog manipulisanja cenama nafte!

Ministar energetike kaže da su rezerve nafte namenjene samo za upotrebu, u hitnim slučajevima.

Ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman, kritikovao je nacije, zbog prisluškivanja svojih zaliha nafte za hitne slučajeve, kako bi manipulisali cenama i upozorio na posledice, ako rezerve presuše.

„Moja je duboka dužnost da jasno stavim, do znanja svetu da bi gubitak zaliha za vanredne situacije mogao biti bolan u narednim mesecima“, rekao je saudijski ministar na konferenciji Future Initiative Investment u Rijadu, u utorak.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je napomenuo da američke strateške rezerve nafte (SPR) nisu imale za cilj da ublaže pritiske na cene, već su umesto toga trebalo da se pozabave hitnim ograničenjima u snabdevanju.

Komentari dolaze, nakon što je američki predsednik Džo Bajden najavio prodaju još 14 miliona barela iz SPR-a, nakon puštanja 180 miliona barela nafte, od aprila.

Prošle nedelje su američke vlasti rekle da će pustiti dodatnu sirovu naftu iz SPR-a, kako bi zadržale kapak na američkim cenama benzina, a zatim popunile rezerve.

Istorijsko korišćenje zaliha za vanredne situacije zabrinulo je investitore širom sveta, jer bi prevelike količine nafte mogle preplaviti tržište i staviti ga, pod pritisak.

Prema analitičaru nafte u Energi Aspects, Amrita Sen, SPR se sada „apsolutno koristi da bi se cene održavale niže iako to, nije ono, za šta bi trebalo da se koristi“.

Bajdenova administracija je navodno nagovestila da bi dalje iskorištavanje strateških rezervi moglo biti povezano sa nedavnom odlukom OPEK+ da smanji proizvodnju nafte.

OPEK+ je najavio da će zemlje, koje čine ovu grupu smanjiti proizvodnju nafte za 2 miliona barela dnevno, počevši od novembra.

Smanjenje će biti raspoređeno na osnovu kvota u okviru sporazuma OPEK+ od avgusta 2022.

Smanjenje proizvodnje ima za cilj stabilizaciju globalnog tržišta nafte uoči sezonskog pada potražnje i straha, od globalne recesije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …