EU poručuje: Sporazum Beograda i Prištine kada se obe strane dogovore

Portparol EU Peter Stano izjavio je da će sveobuhvatni i prvnoobavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine “biti gotov” i “potpisan” onoga trenutka kada se obe strane dogovore o svim otvorenim pitanjima i dogovore da je moguće nastaviti normalizaciju u okviru potpisanog sporazuma.

Kada je reč o bilo kakvom nacrtu mogućeg sporazuma i ko je zadužen za sastavljanje tog dokumenta u EU – visoki predstavnik, specijalni predstavnik ili zemlje članice, Peter Stano je rekao da se na papir stavlja “sve što se dogovori tokom sastanaka”.

“Usred smo procesa koji traje i u ovom trenutku, na ekspetskom nivou. Razgovora se o određnim temama, a na EU nije da komenatriše ko je šta rekao, ko iznosi koje papire ili sastavlja nacrte. EU olakšava proces tako što stvara prorstor za obe strane da se dogovore o svim otvorenim pitanjima, a šta god se dogovori stavi se na papir”, rekao je Stano.

Peter Stano dodaje da EU kao posrednik u dijalogu neće ulaziti u svaki pojedinačni korak koji se događa tokom procesa razgovora, niti prejudicirati njegov ishod.

“U pitanju je proces koji se vodi na najvišem nivou i biće nastavljen u septembru. U međuvremenu, imamo sastanke eksperata i ne želimo da komentarišemo sve što se tokom procesa pojavi u medijima ili kažu političari”, navodi Stano.

Dodaje da su na dnevnom redu današenjeg sastanka eksperata dve teme – nestali i ekonomska pitanja.

Portparol EU podseća da je dijalog nastavljen nakon 20 meseci pauze i da je osnovna želja EU da dovede obe strane do dogovora o zajednički prihvatljivim rešenjima za sva pitanja, kako bi normalizovali odnose i to finalizovali kroz sveobuhvatni sporazum.

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …