Moskva: Pomažući Albancima na KiM da formiraju vojsku, SAD krše Rezoluciju 1244

Vašington, pomažući kosovskim Albancima da formiraju svoju vojsku, grubo krši Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, prema kojoj je na teritoriji Kosova jedino moguće prisustvo mirovnih snaga, izjavio je zamenik zvaničnog predstavnika ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Zajcev.

„Zamisao Vašingtona sastoji se u tome da pomognu kosovskim Albancima da formiraju vojsku. Međutim, na taj način grubo krše Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, koja upravo podrazumeva demontiranje bilo kakvih vojnih formacija kosovskih Albanaca i dopušta jedino prisustvo međunarodnog mirovnog kontingenta“, rekao je Zajcev na brifingu za novinare.

Moskva, kako je rekao, poziva sve koji nisu ravnodušni prema situaciji na Balkanu i budućnosti tog „osetljivog regiona“, da ne dozvole korake koji mogu da dovedu do destabilizacije i narastanja opasnog potencijala za sukob.

Mediji su pre nekoliko dana preneli da je drugi deo kontingenta oklopnih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država stigao na Kosovo i Metohiju.

To je potvrdio komandant Kosovskih bezbednosnih snaga Rahman Rama. Kako je dodao, u pitanju je tajni ugovor sa SAD i najavio dalju nabavku naoružanja.

Rama je za Radio Slobodna Evropa rekao da je dopremanje ovog kontingenta povezano sa sporazumom koji je tzv. Kosovo potpisalo sa SAD prošle godine, preneo je Tanjug.

Dodao je da je prošle godine tzv. Kosovo dobilo kao donaciju 27 identičnih vojnih vozila od SAD, dok su pre dve godine kupljena 24 vozila.

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …