FRANCUSKI MEDIJ: Vučić duva “vruć i hladan” vetar Evropi uz pomoć Si Đinpinga i Vladimira Putina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić duva “vruć i hladan” vetar Evropi, a istovremeno hvali “svoje prijatelje”, predsednike Kine i Rusije, Si Djinpinga i Vladimira Putina, prenosi francuski list Poen (Le Point) u opširnom tekstu posvećenom Vučićevom političkom portretu.

U članku pod naslovom “Srbija: Aleksandar Vučić, satrap Balkana”, list postavlja pitanje kakvu igru igra “svemoćni srpski predsednik” i prenosi Vučićevo igranje košarke sa decom od deset i 12 godina tokom proleća, ocenjujući da ta “utakmica” izmedju zgrada u Beogradu pokazuje pravo lice 50-godišnjeg predsednika “siguran je u sebe i svemoćan”.

“Od dolaska na vlast 2014. kao premijer i kasnije kao predsednik države, Vučić kontroliše gotovo sve medije, pravosudje, parlament”, prenosi list i dodaje da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko tokom posete Beogradu u decembru pitao Vučića zašto ga “gnjavi sa opozicijom”.

“Ja sam imao dva poslanika opozicije i njih sam se otarasio”, rekao je Lukašenko Vučiču, preneo je Poen ocenjujući da je Lukašenkov savet bio “svakako od koristi za kasnije parlamentarne izbore u Srbiji održane 21. juna. Vučič sada kontroliše parlament jer se veći deo stranaka odlučio na bojkot”. Vućič je još rekao da ne voli svoje političke protivnike jer “preziru zemlju”.

Francuski list ocenjuje da je to “prilično smela izjava za jednog lidera koji teži evropskoj integraciji”.

“Ta opcija koja je svakako još daleka, potvrdjena je u Briselu 2012. godine, medjutim, san o vladavini prava u srcu Balkana sve više bledi”, piše list koji je preneo izjavu bivšeg predsednika Borisa Tadića da je Vučić “uništio demokratiju”.

Ali van granica, nijedna evropska zemlja se ne usudjuje da kritikuje Vučićeve zloupotrebe. Takva diplomatska popustljivost ima svoje objašnjenje. Zapad smatra da je Vučić kao lider sposoban da donese trajni mir u srcu Evrope. Ali kako? Priznavanjem Kosova, navodi Poen.

“Jedini je problem što Vučič šalje kontradiktorne signale. Jedan neimenovani evropski zvaničnik smatra da Vučić ‘sve voza’ jer igra na kartu stagnacije kososovskog pitanja jer mu je to jedina prilika za dalji ostanak na vlasti”, piše list.

Da bi još više mučio Brisel, Vučić se okreće kineskom predsedniku za kojeg kaže da je on “njegov brat Si”, jedini koji mu je pomogao tokom krize korona virusa. Kao vrhunac, Vučić sa očima punim suza dočekuje kineske lekare i kinesku pomoć i ljubi kinesku zastavu, naveo je francuski list.

U tom “šou programu” Vučić je zaboravio jednu stvar a to je da EU potpisala ček od 3,6 milijardi evra za Srbiju tokom poslednje dve decenije i još jedan ček od 200 miliona evra za pomoć tokom epidemije korona virusa. Vučića to ne zanima mnogo jer je rekao da je evropska solidarnost bajka.

Poen dalje piše da je predsednik Srbije takodje naklonjem Putinu, “budnom sponzoru koji je odlučio da blokira svako priznavanje Kosova”.

“Vučiceva agenda je dodvoravanje Kini, Rusiji i povremeno Briselu”, ocenio je list koji u tekstu potkrepljenom izjavama raznih zvaničnika, opisuje Vučićev dolazak na političku scenu, njegovu funkciju u Srpskoj radikalnoj stranci i osnivanje Srpske napredne stranke.

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …