Orban: Zaboravite na ulazak Ukrajine u EU!

Mađarski premijer je govorio i o protivljenju dodatnoj pomoći Ukrajini iz budžeta EU, napomenuvši da sumnja da će evropske zemlje ikada moći da vrate novac, koji se predlaže da se dodeli Kijevu u vidu kredita.

Ne mogu ni da zamislim da mađarski parlament odobri prijem Ukrajine u Evropsku uniju, prvenstveno jer je ta zemlja u oružanom sukobu, a drugo, čak i njena veličina i broj stanovnika su sada nepoznati, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban za radio “Košut”.

Orban je istakao da razume želju Kijeva da se pridruži EU, naglasivši da bi “prihvatanje Ukrajine u tu asocijaciju bez poznavanja njenih parametara bio korak bez presedana”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

S tim u vezi, mađarski premijer je naveo da nije siguran da li će Budimpešta moći da odobri početak pristupnih pregovora EU sa Ukrajinom.

“Mislim da ćemo morati da odgovorimo na veoma duga i složena pitanja pre nego što donesemo bilo kakvu odluku o počnetku pregovora”, naglasio je premijer.

Orban je dodao i da se vlada Mađarske protivi dodatnoj finansijskoj pomoći Ukrajini od Evropske unije, posebno ako će za to sama EU morati da izdaje ili uzima kredite, napomenuvši da EU “oseća nedostatak sredstava”, ali ipak predlaže povećanje finansijske pomoći toj zemlji.

“Sve zemlje u zajednici moraće da daju više da bi dobile manje. To sam već prošao u socijalizmu. Sumnjam da će evropske zemlje ikada moći da vrate novac koji EU predlaže da se dodeli Ukrajini u vidu kredita.

Čak ni naši unuci ih neće videti”, precizirao je Orban, podsetivši da “Brisel duguje Mađarskoj tri milijarde evra.

Vlada Mađarske je ranije više puta izjavila da neće podržati želju Ukrajine da se pridruži EU sve dok vlasti ove zemlje ne vrate prava mađarskoj manjini u Zakarpatju, posebno pravo na upotrebu maternjeg jezika.

Deo novca iz budžeta EU umesto Mađarskoj možda predat Ukrajini

Orban je dodao da je deo novca iz budžeta Evropske unije, koje Brisel mora da isplati Budimpešti već predat Kijevu.

“Vrlo je moguće da je deo sredstava već u Ukrajini. Kada nema novca kako bi se Kijevu dale ranije obećane sume, a mi obećavamo da ćemo dati nove i postoji neko ko novac nije dobio, razumno je pretpostaviti da tih sredstava više nema. Mi to sa sigurnošću ne znamo, jer se Brisel ovim povodom ne izjašnjava jasno”, ukazao je.

Prema njegovim rečima, Brisel mora da preda Mađarskoj “više od tri milijarde evra”, jer je Budimpešta “platila sve što je trebalo platiti”.

“Za budžet Mađarske to je veliki iznos”, istakao je.

Podsetimo, EU je zamrznula više od šest milijardi evra izdvojenih za plaćanja Mađarskoj, objašnjavajući to “nepoštovanjem uslova za borbu protiv korupcije, povećanje transparentnosti javnih nabavki i jačanje nezavisnosti pravosudnog sistema”.

Orban je odgovorio da je Budimpešta ispunila sve zahteve Evropske komisije.

Ranije je šef Orbanove administracije Gergej Gujaš izjavio da “Ukrajina neće dobiti ni centa iz budžeta EU dok Mađarskoj ne bude isplaćen sav novac, koji joj pripada iz evropskih fondova, jer je za izmenu budžeta EU potrebna jednoglasna podrška”.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zelenski razočaran: Amerika prepušta Evropljanima, rat u Ukrajini!

Kako se izvući iz novog svetskog sukoba? Ovo pitanje muči Amerikance, još od onoga trenutka, …