Upozorenje Americi – Kina lansirala ubicu nosača aviona

Kina je danas lansirala dve rakete srednjeg dometa u Južnokinesko more kao upozorenje Sjedinjenim Državama.

Ovo navodi SCMP pozivajući se na izvor blizak kineskoj vojsci, precizirajući da je jedan od projektila poznat i kao “ubica nosača aviona”.

Ovaj potez usledio je samo dan nakon što je Kina navela da je američki špijunski avion U-2 bez dozvole ušao u zabranjenu zonu u kojoj je kineska ratna mornarica izvodila vojne vežbe.

Jedna od raketa, DF-26B lansirana je iz severozapadne provincije dok je druga, DF-21D, lansirana iz provincije na istoku. Obe rakete su ispaljene u područje jugoistočno od provincije Hajnan.

“Ovo je odgovor Kine na potencijalne rizike zbog sve češćeg prisustva američkih ratnih aviona i vojna plovila u Južnom kineskom moru. Kina ne želi da susedne zemlje pogrešno razumeju ciljeve Pekinga“, rekao je izvor.

Inače, raketa DF-26 ima domet od 4.000 km i može se koristiti u nuklearnim ili konvencionalnim udarima na kopnene i mornaričke ciljeve. DF-21 ima domet od oko 1.800 km, a državni mediji opisuju najnapredniju u seriji, DF-21D, kao prvu protivbrodsku balističku raketu na svetu.

(B92)

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …