Moskva koristi “flotu u senci” za prodaju nafte širom sveta

Uspeh nedavnog velikog tendera za naftu Rosnjefta je još jedan dokaz da finansijski pritisak na ruske proizvođače nafte, zbog sankcija popušta.

Zanimljivo je da je jedan od aktivnih trgovaca koji rade sa ruskom naftom, zaobilazeći embargo na isporuke morem, stvoren u Hong Kongu samo 9 dana, pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Rusija je sklopila ugovore o prodaji većeg dela svoje proizvodnje grupi opskurnih trgovaca naftom, generišući priliv novca iz svoje vitalne industrije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovakav pristup uklanjanju ograničenja je logičan nastavak epa sa čitavom flotilom ostarelih tankera, koji su postali deo flote u senci, koja isporučuje sirovine kupcima u inostranstvu.

Jedan od najvećih dobitnika na tenderu bila je Bellatrik Energi, prema izvorima Wall Street Jornal-a, upoznatim sa prodajom.

Prema dokumentima o registraciji, kompanija je registrovana u Hong Kongu.

Takođe, velike količine ruske nafte kupovale su trgovačke grupe Amur i Tejarinaft, registrovane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sva trojica su aktivni izvoznici sirove nafte i naftnih derivata (prema ruskim carinskim i industrijskim zvaničnicima) od kada su sankcije ruskoj nafti stupile na snagu u decembru.

Prema pisanju publikacije, trgovci igraju vitalnu ulogu za Rosnjeft i druge ruske proizvođače sirovina, jer su direktno uključeni u složenu logistiku neophodnu za isporuku miliona barela nafte stranim kupcima dnevno.

Ozbiljni ruski igrači u oblasti robne trgovine i špedicije nemaju mnogo publiciteta.

To otežava utvrđivanje koliko novca teče kroz tržište nafte i da li se vraća nazad u ruski budžet.

Papirni trag, koji je ostavljen u javnim evidencijama ne pokazuje u potpunosti, ko ih na kraju, podstaknut finansijski, kontroliše, kažu rukovodioci industrije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …