UDARNA VEST: Srbija odlučila da se vakcina protiv korone nabavi od Bil Gejtsa

Srbija privodi kraju pregovore sa međunarodnim programom COVAX o pristupu vakcini protiv virusa korona i ugovor će biti potpisan 18. septembra, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borislav Vekić.

COVAX je organizacija koju zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom vode GAVI i CEPI, čiji je osnivač Fond Bila i Melinde Gejts.

Vekić je za Tanjug naglasio da pregovori traju već mesec i po dana i da će potpisivanjem ugovora Srbija stati u red sa 173 zemlje za nabavku kovid vakcina. To je potvrdila i premijerka Ana Brnabić.

Vekić je naveo da će uporedo sa registracijom vakcine u EU ići i registracija kovid vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

„Želimo da naši građani dobiju sigurnu, bezbednu vakcinu, a ona se dobija kroz proveru kvaliteta vakcine i bezbednost vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva“, naveo je on.

Tako bi Srbija ušla u krug zemalja koje su zainteresovane za vakcinu razvijenu zahvaljujući pomoći dva programa čiji je glavni partner Bil Gejts.

Program COVAX, kako je navedeno na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, uključuje „sve proizvođače vakcina koji su ušli u treću fazu ispitivanja vakcine protiv kovida 19“.

Prema navodima SZO, ovaj program zajedno sa njima vode organizacija GAVI i CEPI.

GAVI je organizacija koju je osnovao Fond Bil i Melinda Gejts 1999. godine sa ulogom od 750 miliona dolara.

Kako se navodi na sajtu organizacije GAVI, Fond Bila i Melinde Gejts njihov je glavni partner u „modelovanju tržišta vakcina“ i na tehničkom i na finansijskom planu.

Cilj organizacije je širi pristup vakcinama kako bi što više ljudi bilo zaštićeno od zaraznih bolesti.

Pored Fonda Bila i Melinde Gejts, sa organizacijom GAVI, kako stoji na njihovom sajtu, sarađuju i Svetska zdravstvena organizacija, Unicef, Svetska banka, države donori, države u kojima se programi sprovode, proizvođači vakcina, nevladine organizacije, istraživačke agencije i partneri iz privatnog sektora.

Organizaciju CEPI osnovali su u Davosu vlade Indije, Norveške, Fondacija Bil i Melinda Gejts, Svetski ekonomski forum i Velkam trast.

Cilj ove organizacije je prikupljanje donacija za finansiranje istraživanja vakcina.

Check Also

Akademik Zajcev: Novi asteroid bi svakog trenutka mogao da padne na Zemlju!

Pretnja od pada asteroida na Zemlju je sasvim realna, iako se to dešava prilično retko. …