Rusija predala Vojsci Srbije 19 tenkova “T-72MS” sa aktivnim oklopom i 20 oklopnih borbenih vozila “BRDM-2MS”! – VIDEO

Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom. To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara.

U kasarni “Mija Stanimirović” u Nišu izvršena je primopredaja donacije borbenih vozila Ruske Federacije Srbiji.

Ruska strana predala je Srbiji 19 tenkova “T-72MS” i , čime je, zajedno sa prethodno predatom tehnikom, završena primopredaja 30 tenkova i 30 oklopnih transportera prema sporazumu o vojnoj saradnji.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Potom su prisustvovali i Danu visokih zvanica zajedničke obuke pripadnika 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije i 2. brigade Specnaza Oružanih snaga Ruske Federacije u Vojnom kompleksu “Orešac” kod Vršca.

 

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova “T-72MS”, a vrednost donacije je oko 30 miliona evra.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, koji je postignut između predsjednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, Srbija je od Rusije dobila i 30 oklopnjaka “BRDM-2”.

Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom. To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara.

Krajem novembra prošle godine u Nišu je održan prikaz ruskih tenkova T-72MS” koji se smatraju jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih.

Ti tenkovi, koji su uz tenkove T-90 udarna snaga ruske kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

Rusija je od 2018-te do fbebruara 2020-o te Srbiji kao vojno-tehničku pomoć isporučila četiri helikoptera Mi-35M, šest lovaca MiG-29, deset BRDM-2, tri transportna helikoptera Mi-17V-5 i zenitne raketno-topovske sisteme «Pancir-S1».

Fakti

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …