Vakcinaciju “Astra zenekom” obustavile Italija i Norveška – Uočena ozbiljna neželjena dejstva

Posle šest zemalja EU, primena vakcine „Astra zeneka“ suspendovana i u Italiji i Norveškoj.

Italijanska agencija za lekove (Aifa) saopštila je da je zabranila primenu jedne serije vakcina „Astra zeneka“ na teritoriji zemlje.

Kako se navodi u saopštenju agencije, zabrana je uvedena „iz predostrožnosti“ jer su uočena „neka ozbiljna neželjena dejstva koja se podudaraju sa primenom vakcine iz serije ABV2856“.

„Aifa će primeniti dalje mere ukoliko to bude potrebno i nalazi se u bliskom kontaktu sa Evropskom agencijom za lekove (EMA)“, navodi se u saopštenju.

Prema pisanju lokalnih medija, serija čija je primena obustavljena u Italiji nije ona čiju su primenu obustavile neke druge evropske zemlje.

Odluka italijanskih vlasti usledila je nakon dva smrtna ishoda posle vakcinacije na Siciliji. Jedan policajac i jedan vojnik su preminuli nekoliko dana posle primene prve doze vakcine.

Norveška takođe zabranila „Astra zeneku“, Danska utvrdila vezu između ugrušaka i vakcine

„Ovo je odluka doneta iz opreza“, rekao je na konferenciji za novinare Gejir Bukholm, direktor odeljenja za prevenciju i kontrolu infekcija na Norveškom institutu za javno zdravlje, preneo je Rojters.

Danska nacionalna zdravstvena agencija saopštila je ranije danas da privremeno obustavlja imunizaciju vakcinom „Astra zeneka“ protiv kovida 19 nakon stvaranja krvnih ugrušaka kod nekoliko ljudi koji su se vakcinisali, od kojih je jedan, kako se izveštava, preminuo, preneo je „Gardijan“.

Britanski list je naveo da je danska agencija objavila da nije definitivno utvrdila vezu između ugrušaka i vakcine, ali je navela da je zatražila od regionalnih vlasti, nadležnih za uvođenje vakcinacije, da za sada prestanu da koriste vakcinu „Astra zeneke“.

Prethodno su istu odluku donele i Austrija, Estonija, Litvanija, Luksemburg i Letonija.

Check Also

Krstaši izazvali haos na SP: Englezi pohapšeni u Kataru! – VIDEO

Reprezentacija Engleske, iako tradicionalno ne osvajaju skoro ništa, tradicionalno je i jedan od favorita na …