AMERIKA UZNEMIRENA: Rusija ima raketu koja može da izvrši napad i uništi sve iz bilo kog pravca

Ukoliko se uspešno modernizuje, krstareća raketa neograničenog dometa na nuklearni pogon „Burevesnik“ omogućiće Rusiji da izvrši napad praktično iz bilo kog pravca, navodi se u tekstu govora šefa Severne komande Oružanih snaga SAD, generala Glena Van Horka na današnjim raspravama u Kongresu.

„Rusija se nada da će narednih godina napraviti seriju još naprednijeg naoružanja koje će joj garantovati da će moći da lansira nuklearne bojeve glave u SAD.

To uključuje prekookeanski nuklearni torpedo ‘Posejdon’ i krstareću raketu sa nuklearnim motorom ‘Burevesnik’ koja će, ukoliko bude poboljšana, omogućiti da se izvode napadi praktično iz bilo kog pravca zahvaljujući izuzetnom dometu i autonomiji“, rekao je američki vojni zvaničnik.

Prema njegovim rečima, Rusija je prva u svetu stavila na borbeno dežurstvo dve interkontinentalne balističke rakete sa hipersoničnim borbenim blokovima, „koje će testirati sposobnost Pentagona da političkom rukovodstvu SAD izdaje upozorenja o raketnom napadu“. General konstatuje da Rusija nastavlja da modernizuje sve tri komponente svoje nuklearne trijade.

„Ofanzivni potencijal koji je Rusija predstavila poslednjih nekoliko godina uključuje napredno sajber oružje i svemirske odbrambene sisteme, kao i novu generaciju visoko preciznih krstarećih raketa dugog dometa, uključujući i hipersonične, predviđene za uništavanje kopnenih meta. Taj potencijal nam otežava da otkrivamo i da se štitimo od napada iz vazduha, mora, pa čak i sa ruske teritorije“, tvrdi američki general.

Prema njegovim rečima, Rusija predstavlja konstantnu i neposrednu pretnju SAD i Kanadi i ostaje najozbiljniji izazov za američku misiju usmerenu na odbranu zemlje.

„Ruski lideri teže da potkopaju naš uticaj, da utvrde svoju regionalnu dominaciju i da povrate status svetske sile“, konstatuje Van Hork.

On je takođe dodao da je Ministarstvo odbrane Rusije prošle godine realizovalo rekordan broj letova kod obala Aljaske od vremena hladnog rata.

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …