Ameriku hvata panika, jer odlično zna šta znači ako Turci uvezu “ergelu” ruskih lovaca Su-35 i Su-57… – VIDEO

Da li će Turska dobiti pristup najvažnijim rusko vojno-tehničkim tajnama?

I zašto Ankara uopšte Moskvu “vuče za rukav” mogućnošću zaključenja novog i skupog ugovora o kupovini vojne opreme? Sva ova pitanja pojavila su se nakon još jedne izjave Turske u vezi sa nabavkom ruskih lovaca Su-35 i Su-57.

„Ako Rusija ima letelicu koja zadovoljava naše trenutne potrebe … onda je, naravno, možemo kupiti“, rekao je turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank.

Reči ministra usledile su kao odgovor na dalje sugestije, da su njegovoj zemlji potrebni moderni lovci (ruski Su-35 ili Su-57).

Turska međutim insistira da od Rusije kupi domaću varijantu ruskog lovca a ne izvoznu, jer procenjuje da je ta varijanta pouzdanija.

Turska traži i da se ruski avioni proizvode u Turskoj jer sama ne može dobiti taj kvalitet ni za 30 godina, a traži i da Moskva odobri kredit što za Moskvu nije baš isplativo.

Analitičari procenjuju da su specijalni odnosi Turske i Rusije u funkciji udaljavanja SAD i Turske, jer posle kupovine ruskih S-400 i sada SU-57, uticaj Vašingtona na Ankaru bio bi minimalan

Borba.Info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …