Pad Džozefa Bajdena u direktnom prenosu – Simbolički sumrak jedne imperije

Ako smo pali, padu smo bili skloni – mudro je zapisao veliki srpski pesnik Branko Miljković. Džozef Bajden, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, ove nedelje je pred očima celog sveta dokazao da je padu bio sklon.

Sunovratio se tokom samo jedne mucave rečenice niz stepenice istorije, u jednoj sekundi protraćio preostali autoritet, izložio se globalnoj sramoti, ocrnio Belu kuću i važnu funkciju koju obavlja, ne samo za Ameriku nego i za svet.

Mizerno i antidržavnički, iznenađujuće primitivno, u maniru postmodernog fejk ludila, kao neka kreatura svetskog rijalitija ili parodični junak naivnih i imbecilnih hladnoratovskih filmova, Bajden je u televizijske kamere izrekao gnusobnu nebulozu da je predsednik Rusije Vladimir Putin ubica.

Takvu varvarsku inferiornost na otvorenoj sceni, takvo iskazivanje političke slabosti, frustracije, bezidejnosti i banalnog trabunjanja, ne pamtimo da je zabeležila moderna politička istorija civilizovanih svetskih država.

Čovek koji je sladostrasno navijao i podstrekivao ubijanje tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, čovek koji je simbol ratnohuškačke politike Amerike poslednjih decenija, čovek koji prve mesece mandata provodi novim zveckanjem oružjem, predsednika rivalske sile optužuje da je ubica.

I taj jezivi rečnik Bajdenove hipermržnje ne osuđuju i ne zabranjuju društvene mreže i mediji koji su blokirali i cenzurisali predsednika Donalda Trampa, brojne njegove pristalice, ruske medije, pa čak i junaka crtanog filma Pepe le Tvora.

Takve maloumne laži i klevete nisu predmet osude belosvetskih nevladinih pronositelja univerzalne istine, političke korektnosti i pristojnosti u javnom govoru koji su moćni i dobro raspoređeni po svim meridijanima, pa i u Srbiji.

Sada smo jasno videli da je Bajdenu i političkom korpusu koji on personalizuje baš sve dopušteno.

Ali i da je ta imperijalna sila američke duboke države ušla u toliko dekadentnu fazu da gotovo u direktnom prenosu svet može da gleda propast i deformaciju ideologije globalnog unipolarizma na čelu sa SAD.

Da simbolika bude zaokružena, Bajden je, dan pošto se suštinski stropoštao kao državnik u tv intervju, pao i bukvalno na zemlju pred očima celog sveta.

Na stepenicama aviona, silni predsednik Amerike se tri puta u par sekundi, pod udarima vetra našao u nokautu. Ustao je zatim kao Roki Balboa u ko zna kom nastavku, salutirao sa lažnim osmehom na licu i izgubio se u mraku letilice…

Pitanje je samo, hoće li moći da ustane posle poruke koju je poslao predsedniku Rusije. Odbrojavanje uveliko traje. A i Vladimir Putin ga čeka u „ringu“ – pred TV kamerama.

(sputnik)

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …