Ono kada tumače “svu dubinu” Bajdenovih reči a on misli da je Kamala Haris predsednik SAD

SAD će ipak držati otvorena vrata za razgovor sa Kremljom o važnim pitanjima, kaže nemački šef diplomatije Hajko Mas za DW.

Nakon Bajdenove ocene da je Putin „ubica“ analitičari se pitaju šta je bit te poruke.

„Nije moj zadatak da komentarišem ili ocenjujem izjave američkog predsednika. Video sam da se u SAD izgovaraju jasne reči u pogledu ruskih aktivnosti recimo u Siriji, ali i o uticajima na izbore u drugim zemljama“, kaže za DW nemački šef diplomatije Hajko Mas o oceni američkog predsednika Džozefa Bajdena da je ruski predsednik Vladimir Putin „ubica“.

Mas podseća da je Bajden, samo nekoliko dana po stupanju na funkciju, sa Rusijom produžio sporazum New Start o ograničenju broja nuklearnih bojevih glava i njihovih nosača.

„Mislim da je to važan signal: američka spoljna politika biće vrlo jasna kad se radi o ljudskim pravima i slobodi. S druge strane, žele da ostanu u stanju da kod velikih izazova poput razoružavanja ili klimatskih promena drže otvorena vrata za dijalog sa Moskvom“, dodao je Mas u intervjuu za DW.

Kakva je to poruka Putinu?

Džozef Bajden je u sredu za ABC takođe govorio o potrebi da se razgovara sa Kremljom o velikim svetskim pitanjima. No sve što je rekao ostalo je u senci izjave da je ruski predsednik Vladimir Putin „ubica“. Tu reč je u jednom pitanju upotrebio voditelj, a Bajden je potvrdio da Putina vidi kao „ubicu“.

Govoreći o izveštaju američkih tajnih službi, objavljenom u utorak – prema kojem je Kremlj pokušao da utiče i na ishod prošlih predsedničkih izbora u SAD – Bajden je rekao da će Putin „platiti cenu“.

„Američki predsednik nije neko ko slučajno nešto kaže“, rekao je za DW ruski politikolog Dimitrij Oreškin. „To je bio jasan signal Putinu“.

Slično je u intervjuu za Dojčlandfunk rekla Mariluize Bek, nekada bitna političarka nemačkih Zelenih, danas šefica transatlantskog trusta mozgova „Centar liberalne moderne“. „Pretpostavljam da je Bajden hteo da pošalje Moskvi poruku u stilu: znam da ti znaš da ja znam, znamo šta mislimo jedan o drugom.“

Od kontrole naoružanja, do sporazuma sa Iranom, Bajdena realpolitika tera na saradnju sa Rusijom, rekla je Bek. „Utoliko se ne može reći da je Bajden sada u velikom stilu objavio obuhvatnu borbu“.

„Čini se da je Bajden lud“

Rusija je smesta povukla svog ambasadora iz Vašingtona na konsultacije u Moskvu. U saopštenju je rečeno da valja videti kako da rusko-američki odnosi ne budu nepovratno pogoršani.

Reakcije Putinovih stranačkih drugova i ruskih medija išle su do dileme da li je Bajden možda „dementan“ ili „zbog starosti“ nije lepo čuo pitanje voditelja televizije ABC. Aleksandar Hirštajn, šef Odbora za informisanje u Dumi, rekao je da za takvom „psovačkom retorikom“ američki predsednici nisu posezali ni tokom Hladnog rata. „Čini se da je Bajden lud“, rekao je Hirštajn.

Predsednik Putin je o izjavi američkog kolege rekao: „U drugom čoveku uvek vidimo sopstvene osobine, i mislimo da je kao mi.“ Putin je Bajdenu poželeo dobro zdravlje.

Nazivajući Bajdenovu srategiju „čeonog sudara“ sa Putinom „riskantnom“, nemački nedeljnik Špigel na svom portalu razmatra šta bi sledeće iz Vašingtona moglo da se objavi o Kremlju. Hamburški nedeljnik navodi mogućnost da se objave podaci američkih tajnih službi da ruske službe navodno Talibanima isplaćuju novac za svakog ubijenog američkog vojnika.

Ta informacija našla se prvi put u Nujork tajmsu prošlog juna. List se pozivao na „vladajuće krugove“, ali sami podaci tajnih službi o tome nikad nisu objavljeni.

Skoro kao Regan

U komentaru Frankfurter algemajnce cajtunga navodi se da je Bajdenov iskaz da je Putin „ubica“ veoma blizu oštrog govora bivšeg šefa Bele kuće Ronalda Regana koji je 1983. označio Sovjetski Savez „zlom imperijom“.

„Američki predsednik je ostavio otvorenim koja sve nedela prebacuje Putinu, ali njih ima prilično: rat na istoku Ukrajine, obaranje jednog putničkog aviona, bombardovanje bolnica u Siriji, tlačenje i fizičko ugrožavanje ruske opozicije“, nabraja nemački list.

Prema tom komentaru, Putin je svom snagom navijao za pobedu Trampa tokom čijeg mandata je politika Vašingtona bila u „haosu“. „Nasuprot tome, Bajden želi da spreči raspad Zapada. U to spada suprotstavljanje njegovim neprijateljima. Tankćutan odnos ne ostavlja utiska na beskrupuloznog vladaoca poput Putina, ma šta govorili njegovi zapadni plaćenici“, piše list iz Frankfurta.

I drugi veliki nemački list Zidojče cajtung donosi komentar o ovoj rundi svađe, ocenjujući da Bajden nije govorio diplomatski, ali da je govorio istinu jer Putin na političke protivnike šalje „odrede smrti“.

„Ljutnja iz Moskve je samo gluma. Jer, važan činilac Putinove strategije očuvanja moći je upravo da svako zna da je on ubica. Da biti u opoziciji nije samo opasno, nego da je opasno po život“, piše minhenski list.

Zidojče međutim zaključuje da Bajden možda ne govori iz pozicije nadmoći, već upravo da prikrije američke slabosti u odnosu sa Rusijom. List navodi primer gasovoda Severni tok 2 na čijem dovršetku Nemačka insistira – uprkos sankcijama i kritikama Vašingtona.

(DW)

Check Also

Kako će oslobođenje Soledara promeniti stanje na frontu

Tokom prve dekade januara 2023. godine, borci Vagnerovog PMC-a i Oružanih snaga RF uspeli su …