Pokušavaju da ubede američku javnost da je Srbija jako bitna, jer predstavlja rusku bazu na Balkanu

Dok Moskva i Peking odmeravaju snage sa Vašingtonom, Srbija ima pravu alternativu ukoliko bude previše pritisnuta.

Rusija i Kina bi bile spremne da nam priskoče u pomoć iako ne žele nove frontove pošto im Zapad na raznim stranama ugrožava interese. Zato su i oni spremni na odgovor.

Ovako u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“ istoričar i politički analitičar Dragomir Anđelković komentariše novi sukob Moskve i Vašingtona koji je izazvan skandaloznom izjavom američkog predsednika Džozefa Bajdena protiv Vladimira Putina.

Moskva i Vašington odmeravaju snage

“Da su tako nešto svojevremeno rekli Hilari i Bil Klinton ili Barak Obama zapitao bih se da li je to uvod u nekakvu ozbiljnu kulminaciju krize. Međutim, kada je Bajden u pitanju bili smo svesni da ima nameru da prema Rusiji nastupa verbalno agresivno ali ovakav odgovor bez doze američke lukave sofisticiranosti ipak govori mnogo i o njegovim godinama.

Do te mere je njegova izjava nezrela da pomislim da bi ta pretnja bila smešna i da je bila upućena lideru neke afričke srednje zemlje ili Azije, a ne Putinu. Deluje iracionalno. Ukoliko odbacimo Bajdenove stilske finese i neodmerenost dolazimo do činjenice da je Amerika svesna da ne može mnogo toga da uradi na  međunarodnom planu te da su ove reči izgovorene zbog rusofobnog američkog javnog mnjenja,“ kaže Anđelković.

Interes vojno-industrijskog lobija SAD

On smatra da Rusija neće prebrzo i neodmereno odgovarati. Dodaje da su Amerikanci već pre ovog svega pojačali sankcije prema ruskim kompanijama, ali toliko već sankcija ima, da u okvirima jednostranog postupanja van UN Vašington ne može mnogo toga da uradi.

To, kaže Anđelković, najbolje vidimo na primeru vakcina, jer SAD bezuspešno lobiraju da se ruske vakcine ne koriste. Međunarodni odnosi počivaju na interesu, a interes mnogih zemalja je da imaju dobre odnose sa Rusijom, kao dobar primer za to naš sagovornik navodi Nemačku, Mađarsku i Italiju.

Američka politička elita pokazuje, kaže Anđelković, jednu vrstu zaslepljenosti i interesnog autizma. Oni su se veoma dugo ponašali hladnoratovski, kao da im je Rusija ključna pretnja, a ne Kina. To nije toliko iracionalno koliko je u pitanju interes američkog vojno-industrijskog lobija.

„Da bi mogli da nametnu naoružavanje, troškove koje ključnim kompanijama i političarima omogućava profit, njima treba bauk, a to ne može da bude Kina. Koliko god da je ekonomski jaka oni je potcenjuju, ali ako želite da koristite strasti Amerikanaca onda im samo predstavite Rusiju. Nju su pedeset godina doživljavali samo kao silu koja samo što ih nije napala svojim nuklearnim oružjem. To sve elita jako dobro zna i igra tu igru koja će na kraju koštati SAD, jer trošeći svoje resurse prema Rusiji zapravo puštaju Kinu da ih potiskuje u mnogim sferama“.

Ni SAD ni Rusiji ne treba novi front

Zaoštravanje odnosa između SAD i Rusije imaće, kaže naš sagovornik, pozitivne i negativne uticaje na Srbiju i Balkan. Naši razni regionalni oponenti probaće da nas što više gurnu u rusku agendu i da nameću priču da smo mi mali balkanski Rusi kao i da smo osnov za rusko delovanje na Balkanu. To će prevashodno raditi njihovi lobisti poput Medlin Olbrajt ili generala Filipa Bridlava.

Oni pokušavaju da ubede američku javnost da je Srbija jako bitna, jer predstavlja rusku bazu na Balkanu.

„Bajdenova administracija, za razliku od Trampove, vodiće politiku koordinirano sa svojim partnerima, a za njih je u Evropi partner Nemačka, koja ne želi eksploziju na ovom prostoru. Dakle, to što će postojati u propagandnoj sferi vezano za Srbe, neće se preneti na neki ozbiljan pritisak na nas,“ rekao je Anđelković.

Moskva štiti srpske interese

Upitan, da li bi se saglasio sa penzionisanim generalom Filipom Bridlavom da su Bosna i Hercegovina i Kosovo i dalje nerešena pitanja za američku administraciju, Anđelković podseća da je za Amerikance Dejton bio jedna vrsta prevare Srba.

Tačnije, Srbima se dalo nešto kako bi ih privremeno smirili kada već nisu mogli da ih poraze, a onda je bio plan da se u narednim koracima realizuju ratni ciljevi Sarajeva što znači da se stvori centralizovana, unitarna Bosna i Hercegovina.

„To se nije dogodilo. Što se Kosova i Metohije tiče, mislili su da će Beograd malo po malo prihvatiti kosovsku nezavisnost, a koliko god da je napravljeno ustupaka to se nije desilo.

Ljudi koji misle da je sve to davno trebalo da se završi na način koji je podrazumevao našu kapitulaciju su nezadovoljni ali ne mogu mnogo toga da promene i to zahvaljujući potezima Ruske Federacije i u BiH i na Kosmetu,“ naglasio je Anđelković.

(sputnik)

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …