Rusi počinju puštanje u rad najstrašnije podmornice na svetu – VIDEO

Ministarstvo odbrane Rusije radi na pitanju postavljanja prvog redovnog nosača podmornih dronova “Posejdon”, namenske podmornice projekta 09851 Habarovsk.

Navodno, „Vesti“ saznaju, da prema izvorima iz vojnih krugova, Kamčatka se naziva jednom od mogućih opcija raspoređivanja.

Ruska mornarica Vilučinsk na Kamčatki smatra jednom od glavnih opcija za postavljanje nosača “Posejdon” nuklearne podmornice Habarovsk, koja će postati deo flote Tihog okeana…

Nekoliko faktora govori u prilog Kamčatki: do kraja godine, u Viljučinsku će biti puštena u rad i sva potrebna infrastruktura za bazu podmornica nove generacije, u morske dubine u ovom regionu, što omogućava podmornicama da izvrše tajno razmeštanje.

Do danas, kako novine naglašavaju, konačna odluka o smeštaju „Habarovska“ nije doneta.

Podmornica bi trebalo da bude lansirana ove godine, tačan datum još uvek nije poznat.

Nuklearna podmornica projekta 09851 Habarovsk biće redovni nosač bespilotnih podvodnih plovila i prema nepotvrđenim izveštajima, moći će da nosi najmanje šest “Posejdona” na jednom brodu.

Projekat Khabarovsk je razvijen u Centralnom birou za dizajn Rubin (CDB), a sama podmornica je porinuta u Sevmašu u julu 2014.

Tehnički detalji projekta nisu obelodanjeni.

Strateška podmornica “Posejdon” dizajnirana je za gađanje različitih ciljeva, uključujući grupe nosača aviona i obalska utvrđenja.

Podmornica je opremljena nuklearnim pogonom.

Sposoban je za ronjenje do dubine od preko 1 km i ima neograničen domet.

Može biti naoružan nuklearnom bojevom glavom od 2 megatona.

Površina koju Posejdon može da uništi je 1700 x 350 kilometara.

Treba napomenuti da je ranije objavljeno da Ministarstvo odbrane planira da primi do 32 podvodna autonomna vozila Posejdon.

Prema planovima vojnog odseka, u dve severne i pacifičke flote, treba da budu razmeštene dve podmornice sa dronovima.

Borba.Info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …