Tu će početi “Treći svetski rat” – Amerika obećala da će podržati Ukrajinu u slučaju sukoba sa Rusijom

Vašington je obećao da neće ostaviti Kijev jedan na jedan sa protivnikom u slučaju eskalacije sukoba u Donbasu, saopšteno je na sajtu ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, tokom telefonskog razgovora ministra odbrane Ukrajine Andreja Tarana sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom ukrajinski ministar je obavestio američkog kolegu o situaciji na kontakt-liniji u Donbasu, optuživši Rusiju da ne želi da poštuje režim prekida vatre.

„Ministar odbrane SAD istakao je da, u slučaju eskalacije ruske agresije, SAD neće ostaviti Ukrajinu nasamo“, precizirano je u saopštenju.
Dodaje se da se obećanje Ostina odnosi i na situaciju na Krimu.

Podsetimo, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine.

S tim u vezi, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su SAD upoznate sa tvrdnjama predstavnika ukrajinske vojske i da razgovaraju o tome sa NATO saveznicima. Kako je rekao, Vašinton je kontaktirao Rusiju zbog optužbi Kijeva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je da kretanje ruske vojske na teritoriji Rusije ne bi trebalo da brine druge države, jer ih ni na koji način ne ugrožava.

Check Also

Pravoslavlje u borbi za čast i nezavisnost otadžbine!

Poziv Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila da se proglasi božićno primirje u Ukrajini i …