Nemačka protiv promene granica na Balkanu – Kosovo je Srbija

To što su Zapadni igrači kao opečeni skočili kada je u javnost pušten navodni slovenački non pejper koji predlaže paranje granica na Balkanu i stvaranje nacionalnih država, za Srbiju je odlična vest.

Novu poruku Berlina protiv promene granica, na primer, Beograd može legitimno da tumači na jedini mogući način: Da je Kosovo – Srbija!

I nije ovo nikakav cinizam, larpul piskaranje, igra reči ili jalovo logiciranje. Ne! Radi se o principu.

Jednostavno, ako je danas čvrst argument da međunarodno priznate države ostaju na svojim teritorijama kako bi se izbegla repriza „balkanske klanice“, onda taj isti princip mora da važi i za celovitu Srbiju kao članicu Ujedinjenih nacija.

A nemački ministar za Evropu Mihael Rot upravo je to izjavio – da promena granica ne rešava nijedan problem na Zapadnom Balkanu i da ta priča može da bude veoma opasna i da ponovo otvori „pandorinu kutiju“ punu sukoba.

Celovita i međunarodno priznata Srbija apsolutno može javno da podrži tu poruku Rota i da ponovi isto to, samo na svoj način. Na primer:

„Priznajemo nepovredivost svih granica na Balkanu i branimo teritorijalni integritet Srbije koja u svom sastavu ima i Kosovo i Metohiju“.
I šta nam još poručuje Rot?

Nemački ministar je povodom „non pejpera“ koji je navodno slovenački premijer Janez Janša dostavio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu rekao i da su sadašnjost i budućnost Zapadnog Balkana u pomirenju, bliskoj regionalnoj saradnji, udaljavanju od nacionalizma i revanšizma:

„Zemlje Zapadnog Balkana jesu i ostaju zemlje multiverskih i multietničkih društava… Sećanja na ratna dešavanja 90-tih trebalo bi da budu dovoljno upozorenje za sve, a fantazije o promeni granica pripadaju propaloj prošlosti“, zaključio je Rot.

To je takođe izjava koju potpuno i u svakom slovu i smislu može da potpiše i bilo koji zvaničnik u Beogradu. I još da pojasni:

„Kao što priznajemo sve multiverske i multietničke zemlje na Balkanu – Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju – tako i naša Srbija ostaje multiverska i multietnička zajedno sa svojim Kosovom i Metohijom“.
Naravno, nismo naivni i vrlo dobro znamo da Rot podržava baš sve granice na Balkanu osim granica Srbije.

Dobro nam je poznato da nemački ministar u stvari misli na nepovredivost granica lažnog i nepostojećeg Kosova.

Naravno da se zvaničnik iz Berlina sekira zbog celovitosti Bosne i Hercegovine i da šalje preteću poruku Republici Srpskoj da i ne pomišlja na nezavisnost.

Sve to je jasno.

Ali, zašto bi Srbija prihvatila tu nepojamnu i perverznu nedoslednost.

Zašto bi Beograd pristao na tu neviđenu šizofreniju i cinizam.

Zašto bi Srbi pristali na taj užasni antiprincip kojim se ugrožava i njihov opstanak.

Nasuprot tome, Beograd može ministru Rotu jednostavno da odgovori:

„Sve ste u pravu i sve podržavamo. Granice Srbije su – nepovredive“!

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …