“Francuska je u opasnosti” – generali spremaju vojni puč! Makronu prete građanskim ratom?

makron

Navodi se da predsednik Francuske Emanuel Makron ne može da zaustavi dezintegraciju zemlje koju vrše islamisti.

U Francuskoj raste polemika oko otvorenog pisma koje su potpisali bivši pripadnici vojske, upozoravajući na pretnju građanskim ratom.

Grupa od 20 penzionisanih vojnih generala potpisala je otvoreno pismo u kojem poziva armiju da izvrši vojni puč i zbaci predsednika Emanuela Makrona s vlasti.

Grupi penzionisanih generala priključilo se još 80 bivših visokih oficira, što dodatno daje na težini otvorenom pismu.

Među potpisnicima pisma nalazi se Kristijan Pikemal (80), general u penziji, bivši komandir Legije stranaca, jedne od najpoznatijih vojnih jedinica u svetu.

On je izgubio počasti kao general u penziji nakon što je bio uhapšen zbog učešća u antiislamskim demonstracijama 2016.

Navodi se da predsednik Francuske Emanuel Makron ne može da zaustavi dezintegraciju zemlje koju vrše islamisti.

Pismo je objavljeno u desničarskom magazinu Valer aktuel i u njemu se otvoreno poziva armija da izvrši vojni puč kako bi se sprečio građanski rat u Francuskoj.

Pismo je prvi put objavljeno 21. aprila, na dan 60. godišnjice neuspelog državnog udara.

“Čas je težak, Francuska je u opasnosti”, rekli su potpisnici.

Marin le Pen je poslala poruku

Marin le Pen, liderka desničarskog Nacionalnog saveza, je poslala poruku penzionisanim generalima u kojoj im daje potpunu podršku: “Pozivam vas da se angažujete u bitki koja je počela i bitki koja je iznad svih bitaka, bitki za Francusku. Kao građanin i kao žena političar ja delim vašu patnju”, navela je Marin le Pen.

Njen odgovor stigao je istog dana kada je izvršen fatalan napad nožem u policijskoj stanici jugozapadno od Pariza, što se tretira kao mogući teroristički napad.

Ona je posebno apostrofirala slučaj patriote generala Pjera de Viljera, bivšeg šefa generalštaba, koga je Makron otpustio 2017. godine, nakon što je javno kritikovao predsednika zbog smanjenja izdvajanja za armiju.

To je prvi put od nastanka pete republike da je predsednik smenio šefa generalštaba.

Na predsedničkim izborima naredne godine upravo se očekuje žestok obračun Makrona i Le Penove, koja prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja ima veću podršku u javnosti.

Osuda

Pismo je oštro osudila Makronova vlada, upoređujući ga s neuspelim vojnim udarom koji su pre 60 godina pokušali generali protiv tadašnjeg predsednika Šarla de Gola.

“Ovo nisu prihvatljive akcije”, rekla je ministarka odbrane Florens Parli u ponedeljak, dodajući da su pripadnici vojne službe prekrišli zakon koji traži od njih da ostanu politički neutralni.

“Naravno, biće posledica”, rekla je Parli dodajući da je naredila načelniku Generalštaba da ih disciplinuje.

Francuska je u opasnosti

“Francuska je u opasnosti. Nekoliko smrtnih opasnosti joj preti. Čak i u penziji, ostajemo vojnici Francuske i ne možemo u sadašnjim okolnostima ostati ravnodušni prema sudbini naše lepe zemlje.

Dezintegraciju zemlje čine islamske horde iz predgrađa, koje odvajaju velike delove nacije i pretvaraju ih u teritoriju podložnu dogmama suprotnim našem ustavu”, navodi se, između ostalog, u pismu.

Ministarka besna

Ministarka odbrane Francuske Florens Parli besno je reagovala na objavljivanje pisma penzionisanih generala.

“Oni su u penziji i nisu više aktivni vojnici, nemaju nikakvu funkciju i predstavljaju samo sebe. Neutralnost i lojalnost su dva principa koji su ključni za svakog vojnika.

Politizacija armije će oslabiti naše vojne sposobnosti i ugroziti Francusku. Vojska nije u kampanji i ona je tu da brani i zaštiti zemlju”, rekla je ona.

B92

Check Also

Uz pomoć Indije, SAD mogu da dobiju podatke o ruskim lovcima!

Za učešće u zajedničkoj vežbi Veer Guardian u Japanu, indijsko vazduhoplovstvo je privuklo nekoliko lovaca …