DODIK: Nemoguće je očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova, a da Republika Srpska ostane u BiH

Nemoguće je očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova kao nezavisne države,a da Republiku Srpsku ostave u BiH, jer dve gotovo identične situcije ne mogu imati dva različita rešenja, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik posle razgovora tročlanog predsedništva sa šefom EU diplomatije Žozepom Boreljom.

Članovi Predsedništva BiH razgovarali su večeras sa Boreljom, a srpski član i predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik potvrdio je da se razgovaralo o non pejperu i aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Dodik je rekao da je tokom onlajn sastanka od Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika EK dobio uveravanje da će Evropska unija ispručito BiH određenu količinu vakcina u narednom periodu.

Dodik je naveo da je stav Republike Srpske da treba voditi razgovore u okviru BiH o svim otvorenim pitanjima i da je problem BiH u bošnjačkoj politici reintegracije i neimplementacije Dejtonskog sporazuma, prenosi RTRS.

Nakon sastanka Dodik je rekao da Bošnjaci uporno žele da reintegrišu BiH kako oni zamišljaju, a to znači da u njoj nema ni Srba ni Hrvata.

Dodik smatra da je nemoguće očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova kao nezavisne države,a da Republiku Srpsku ostave u BiH, jer dve gotovo identične situcije ne mogu imati dva različita rešenja.

On je naveo da je ovakav stav tokom sastanka izazvao reakciju druga dva člana Predsedništva, a Željko Komšić je napustio sastanak nakon Dodikove tvdrnje da je nezgodno da Predsedništvo vodi pregovore, jer je Komšić njegov član kojeg ostali predstavnici hrvatskog naroda ne smatraju legitimnim.

Održavanje sastanka su potvrdili i iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i između ostalog naveli da je Borelj izrazio zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podela u zemlji, da je apelovao na članove Predsedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana BiH, kroz smanjenje političkih tenzija i promovisanje pomirenja.

Visoki predstavnik je ponovno naglasio posvećenost EU evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, celovite i suverene zemlje, prenosi Tanjug.

Check Also

Zašto američki novac neće zaustaviti rusku vojsku

O odobravanju vojne pomoći Ukrajini, od strane Kongresa – kolumnista paragrafa Jurij Šumilo. Pa, ja …