Korona zaluđenici odahnuli – Bajden proglasio kraj maski …

Vakcinisani građani, koji na otvorenom prostoru ne borave u masi, više ne moraju da nose maske, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.

Bajden se oglasio iz dvorišta Bele kuće neposredno pošto je objavljeno da građani koji su primili obe doze vakcina Fajzer i Moderna ili jednu dozu vakcine Džonson i Džonson mogu bezbedno da učestvuju u aktivnostima na otvorenom – kao što su šetnja ili pešačenje u prirodi – bez nošenja maski, ali treba da nastave da ih koriste na javnim mestima gde se to zahteva, preneo je “Glas Amerike”.

“Naučne procene su da je mala verovatnoća prenošenja virusa među vakcinisanim osobama na otvorenom prostoru”, rekao je Bajden i dodao da ako ste vakcinisani možete mnogo bezbednije da radite mnoge stvari.

Za one koji to još nisu učinili, ovo je razlog da odu da se vakciniišu, naglasio je Bajden.

“To je način da se što pre vratimo normalnom životu”, poručio je predsednik SAD. Bajden je precizirao da to pravilo ne važi za odlaske na utakmice ili koncerte na kojima se okuplja veći broj ljudi.

On je istakao je da su SAD ostvarile značajan napredak u borbi sa koronavirusom, ali kako je rekao, još mnogo toga se nalazi pred njima u borbi sa virusom.

“U prvih 100 dana mandata dato je 215 miliona vakcina i u potpunosti je vakcinisano 67 odsto starijih građana. Kada sam preuzeo mandat njih svega jedan odsto je bilo vakcnisano. Jednu dozu vakcine primilo je 80 odsto starijih građana i za 70 procenata je smanjena njihova hospitalizacija”, ukazao je Bajden.

Nove preporuke su objavljene nakon što je više od polovine svih odraslih Amerikanaca primilo najmanje jednu dozu vakcine za kovid 19, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

CDC navodi da, bilo da su potpuno vakcinisani ili ne, Amerikanci ne moraju da nose maske na otvorenom kada šetaju, voze bicikl, ili trče sami ili sa clanovima porodice.

Takode, mogu da idu bez maski na male skupove na otvorenom, sa potpuno vakcinisanim osobama.

Međutim, CDC, nadalje, ima različita uputstva za građane koji su vakcinisani i koji nisu.

Nevakcinisane osobe, koje agencija definiše kao one koji nisu još primili obe doze Fajzerove ili Modernine vakcine ili jednu dozu formule Džonson i Džonson, treba da nose maske na skupovima na otvorenom gde se nalaze i drugi nevakcinisani ljudi. Maske treba da nose i u baštama restorana.

Potpuno vakcinisani ne moraju da nose maske u tim situacijama, navodi se u smernicama agencije, međutim, svi treba da nose maske na skupovima pod vedrim nebom sa većim brojem učesnika, kao što su koncerti i sportski dogadaji, zatim zatvoreni prostori kao što su frizerski saloni, restorani, tržni centri, muzeji, bioskopi i crkve.

(tanjug)

Check Also

Mosk hoće da sruši YouTube! Stiže nova platforma!

Ilijan Mosk je otkrio da na platformu X, uskoro stiže novi format video sadržaja. Milijarder …