Posle Putinovog sastanka sa Bajdenom, nastaće ozbiljne posledice…

Susret ruskog predsednika Vladimira Putina sa američkim kolegom Džoom Bajdenom biće prilično rizičan poduhvat.

Džo Bajden je u nedavnom telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom predložio održavanje bilateralnog sastanka na neutralnoj teritoriji.

Prema Vilijamu Kortniju, ako se pregovori zaista održe, imaće vrlo ozbiljne posledice.

Ovo izveštava The Hill.

„Moguć je određeni napredak, ali rizici mogu biti veći nego na većini prethodnih samita“, rekao je bivši američki ambasador.

Posmatrač Hill izjavio je da je osnovni problem u trenutnim odnosima Rusije i Sjedinjenih Država situacija u Ukrajini, gde se oružani sukob odvijao od 2014. godine.

Pre izvesnog vremena, velika grupa ruske vojske primećena je na Rusko-ukrajinske granice, što je izazvalo nagli porast napetosti u regionu.

Međutim, po završetku vojnih manevara, Moskva je počela da povlači svoje snage sa granica, što je primetno smanjilo napetost situacije.

Vilijam Kortni podsetio je da su američki predsednici, u periodima kada su odnosi sa Moskvom bili na izuzetno niskom nivou, više voleli da se ne sastaju sa sovjetskim liderima.

Ako se Bajden odluči da pregovara sa Putinom, onda mora biti spreman za ozbiljne posledice.

„Sa tako čvrstim pristupom Rusije odnosima sa Sjedinjenim Državama, Bajden se može suočiti sa rizikom od pogoršanja situacije“, naveo je američki stručnjak.

Analitičar nije isključio da bi susret Putina i Bajdena mogao da ima pozitivne trenutke.

Strane će imati priliku ne samo da poboljšaju diplomatske odnose jedni s drugima, već i da unaprede kulturne i obrazovne veze, kao i da doprinesu razvoju trgovinskih odnosa između zemalja.

„Samiti mogu pomoći vođama da se upoznaju i cene.

U Ženevi su Reagan i Gorbačov vodili duge i prijateljske razgovore.

Dijalog između Bajdena i Putina možda je manje topao, ali ne manje koristan.

Oboje imaju veliko diplomatsko iskustvo i najverovatnije, brzo će se prebaciti na posao u pregovorima“, rekli su autori The Hill-a.

Borba.Info

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …