DOŠLO VREME ZA MIRNO RAZDRUŽIVANJE: “Da je Republika Srpska samostalna za tri godine bi bila u EU!”

Dodik je rekao da se, nakon što BiH, uz sav pritisak međunarodne zajednice, nije uspela da zaživi kao država, postavlja logično pitanje da li je došlo vreme za mirno razdruživanje.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da bi Republika Srpska kao samostalna država za tri godine ispunila sve zahteve koje je postavila EU.

“Najefikasniji put ka EU je da se podelimo i da samostalno ispunjavamo uslove za članstvo”, ocenio je Dodik u intervjuu za novinsku agenciju ANA-MPA, prenosi portal RTRS.

On je izrazio žaljenje što Evropa nije pokazala više senzibiliteta za problem zvani BiH, ocenivši da niko ne želi da vidi da je BiH propala i da se održava još samo, kako je rekao, “na infuziji međunarodnog faktora”.

Dodik je rekao da se, nakon što BiH, uz sav pritisak međunarodne zajednice, nije uspela da zaživi kao država, postavlja logično pitanje da li je došlo vreme za mirno razdruživanje.

Kada je reč o non-pejperu koji predviđa promenu granica na Balkanu, Dodik je rekao da nije video taj dokument, već samo medijske izveštaje o njemu, niti zna ko je autor, ali da zna da u evropskim prestonicama govore o tim pitanjima.

“Dejtonskim sporazumom smo se razgraničili, granica između Federacije BiH i Republike Srpske je uspostavljena, više od 70 odsto nadležnosti, bitnih za život građana su već u entitetima, zašto onda da se održava iluzija o BiH koju niko u ovom obliku ne želi”, smatra Dodik.

On je dodao da, sa druge strane, postoji pitanje Kosova i Metohije i postavio pitanje kako je neko zamislio da tzv. Kosovu dodeli status države, otimajući zemlju od Srbije, a da Republika Srpska, vlasnik svoje teritorije, mora da ostane u BiH.

“Politika dvostrukih standarda na tako malom području, bojim se, ne može biti održiva”, ukazao je Dodik.

Tanjug

Check Also

„Rusija je opasna“! – Orban podržao Ukrajinu!

Tragati za saveznicima u Evropi, kako je praksa pokazala, znači na kraju pronaći razočarenje i …