Kako se jedan vimbldonski šampion, pretvorio u kriminalca!? – Pad i bruka nemačkog belog sporta i Borisa Bekera…

Bivši šampion Vimbldona Boris Beker osuđen je na dve i po godine zatvora, zbog skrivanja imovine i kredita vredne 2,5 miliona funti, kako bi izbegao plaćanje dugova.

54-godišnji šestostruki grend slem šampion proglašen je krivim po četiri tačke optužnice prema Zakonu o nesolventnosti.

Slučaj se usredsredio na Bekerov bankrot u junu 2017. kao rezultat neplaćenog kredita od više od 3 miliona funti na njegovom luksuznom imanju, na Majorki u Španiji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sudija Debora Tejlor rekla je da nije pokazao kajanje ili prihvatanje krivice.

Pad Borisa Bekera

Pozivajući se na prethodnu osudu Bekera za utaju poreza u Nemačkoj 2002. godine, ona je bivšem svetskom broju jedan rekla: „Nisi se obazirao na upozorenje, koje si dobio i na šansu, koja ti je data uslovnom kaznom i to je značajan otežavajući faktor.

Pratite Borbine odabrane vesti na VKontakte OVDE

„Vi ste… nastojali da se distancirate od svog ureda i bankrota.

„Dok sam prihvatala vaše poniženje, kao deo postupka, poniznosti nije bilo.

Beker je bio zakonski obavezan, da otkrije svu svoju imovinu, kako bi njegov poverenik mogao, da raspodeli raspoloživa sredstva svojim poveriocima, kojima je dugovao skoro 50 miliona funti, kada je proglašen bankrotom.

Ali ranije ovog meseca, nakon otprilike dve nedelje saslušanja dokaza, porotnici suda u Sauvarku proglasili su Bekera krivim za uklanjanje imovine, po dve tačke za neotkrivanje imovine i prikrivanje duga.

Oslobodili su ga po dodatnih 20 tačaka, uključujući devet tačaka za propust da preda svoje teniske trofeje i medalje, uključujući dve sa Vimbldona.

Tužiteljica Rebeka Čakli rekla je da je porota utvrdila da je komentator Vimbldona postupio “namerno i nepošteno”.

Ona je dodala: „Čak i sada, gospodin Beker i dalje nastoji da okrivi druge, kada je to očigledno bila njegova dužnost.

Porota je utvrdila da Beker nije prijavio svoj udeo u velikoj imovini vrednoj milion funti, u svom nemačkom rodnom gradu Lajmenu i da je sakrio bankarski kredit, od skoro 700.000 funti za tu kuću, kao i akcije u tehnološkoj firmi procenjene na 66.000 funti.

Takođe je utvrđeno da je sa svog poslovnog računa uplatio 390.000 funti za devet drugih, uključujući i one njegove bivše supruge Barbare i otuđene supruge Šarli „Lili“ Beker.

Bekerov advokat Džonatan Lejdlou rekao je na sudu, da je “spas teniske zvezde”, ostavila “njegovu reputaciju u dronjcima”.

On je rekao: „Boris Beker bukvalno nema ništa, a takođe nema šta da pokaže, za ono što je bilo najblistavije sportske karijere i to se ispravno naziva tragedijom.

„Ovi postupci su u potpunosti uništili njegovu karijeru i uništili svaku daljnju perspektivu zarade.

Beker će odslužiti polovinu kazne, na osnovu dozvole.

Ko je Boris Beker?

Boris Beker je katapultiran u slavu, sa 17 godina, 1985. godine, kada je postao najmlađi singl igrač, koji je osvojio prvenstvo u Vimbldonu.

Osvojio je još dve titule na Vimbldonu, dva Australian Opena i jedan US Open.

Osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u dublu.

Povukao se iz tenisa 1999. i od tada je komentarisao na Vimbldonu za Bi-Bi-Si.

Godine 2013, gospodin Beker se okrenuo trenerskom poslu, radeći sa jednim od najvećih svetskih prvaka, Novakom Đokovićem.

Za tri godine zajedno, Đoković je osvojio šest grend slem titula.

Takođe je bio uključen u nadgledanje razvoja mladih i Dejvis kup tima u Nemačkoj teniskoj federaciji, do povlačenja 2020.

Otac četvoro dece živi u Londonu od 2012. godine.

Beker je rekao žiriju da je njegova zarada u karijeri od 50 miliona dolara (oko 38 miliona funti) potrošena na skup razvod od prve žene 2001. godine, isplate izdržavanja dece i “skupe obaveze u vezi sa životnim stilom”, uključujući i 22.000 funti mesečno za iznajmljivanje kuća u Vimbldonu, jugozapadni London.

Suđenje je takođe otkrilo Bekerov ukus za dizajnersku odeću, kupovinu u Harodsu i da je trošio hiljade na školarine za svoju decu.

Rekao je da su mu se prihodi “dramatično smanjili” nakon njegovog penzionisanja 1999. godine.

Tužbu protiv Bekera pokrenula je Služba za nesolventnost u ime državnog sekretara za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju Kvasija Kvartenga.

Govoreći nakon izricanja presude, njen izvršni direktor Din Beale je rekao: „Kazna Borisa Bekera jasno pokazuje da je prikrivanje imovine u stečaju, ozbiljno delo, za koje ćemo goniti i privesti počinioce pravdi.

Teniski dopisnik Bi-Bi-Sija Rasel Fuler rekao je nakon što je odslužio kaznu, da bi bivši broj jedan na svetu verovatno obnovio svoju karijeru vraćajući se trenerskom poslu i TV komentarisanju.

Dejvid Lo iz Tennis Podcasta je prokomentarisao da će ljubitelji tenisa i dalje gajiti naklonost prema Beckeru.

Rekao je: „Ta sećanja će potrajati ali u isto vreme ovo je veoma sramotno za njega… zatvorsko je vreme i ono će ga pratiti i ostati sa njim.”

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mosk hoće da sruši YouTube! Stiže nova platforma!

Ilijan Mosk je otkrio da na platformu X, uskoro stiže novi format video sadržaja. Milijarder …