Srbija pred velikim promenama: Do proizvodnje struje u svom domu u samo četiri koraka

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović govorila je danas o donošenju novih zakona iz energetike.

Kako je rekla, jedan od razloga za to bio da se njen razvoj uskladi sa potrebama zaštite životne sredine i da je sada težište u ovoj oblasti na povećanju energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije.

“Pre 10 ili 15 godina bilo je važno samo da imate energiju, ali to sad nije dovoljno ni u svetu ni kod nas. Danas više nijedna odluka ni u energetici ni u rudarstvu ne može da se donese a da nije u skladu sa principima zaštite životne sredine”, rekla je Mihajlovićeva gostujući na Studiju B.

Zamena stolarije

Ona je rekla da je donet novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije kako bi država pomogla građanima da zamene stolariju, da poprave izolaciju, da ne bismo bili država u kojoj se troši oko četiri puta više energije nego u EU, navodi se u saopštenju ministarstva.

Mihajlovićeva je dodala da očekuje da prvi ugovori sa građanima u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti budu potpisani krajem leta i naglasila da lokalne samouprave imaju veoma važnu ulogu u sprovođenju ovog procesa, jer su one, između ostalog, te koje raspisuju javne pozive za građane i firme koje će raditi energetsku sanaciju.

“Ove godine će to biti finansirano novcem lokalnih samouprava, uz podršku iz budžeta, a za iduću godinu očekujemo da ćemo imati podršku i međunarodnih finansijskih institucija i mnogo više novca za energetsku efikasnost. Očekujemo da u proseku godišnje imamo oko 150 miliona evra za ove namene i verujemo da u naredne tri godine možemo da završimo veliki deo posla kad je reč o zameni stolarije na porodičnim kućama i stambenim zgradama”, rekla je Mihajlovićeva i dodala da će krenuti da obilazi lokalne samouprave kako bi Ministarstvo pomoglo u pripremi ovih programa.

Solarni paneli

Ona je dodala da je donet i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji će između ostalog omogućiti da mnogo veći broj ljudi postavi solarne panele na krovove svojih kuća ili zgrada.

“Napravili smo jednostavnu proceduru, u kojoj se sve završava u četiri koraka, od izrade projekta, preko dobijanja odobrenja koje se pribavlja za kraće vreme nego građevinska dozvola, postavljanja panela, do zaključivanja ugovora sa Elektrodistribucijom. Solarni paneli već za nekoliko godina mogu da se isplate, a da nakon toga građani imaju samo uštedu”, rekla je Mihajlovićeva, dodaje se u saopštenju.

Rok za prijave opština za zamenu stolarije ističe sutra

Rok do koga lokalne samouprave mogu da podnesu prijavu na javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova ističe sutra.

Prijave se podnose Ministarstvu rudarstva i energetike, koje će na svojoj internet stranici objaviti koji programi su prihvaćeni.

(tanjug)

Check Also

Sezonsko zagrevanje moglo bi da izazove oluje, na Saturnu

Američki naučnici su identifikovali značajan energetski disbalans na Saturnu, piše časopis Nature Communications. Istraživači predvođeni …