“Kosovske bezbednosne snage” kreću na Sever Kosovai Metohije! NATO POSLAO POSLEDNJE UPOZORENJE KURTIJU!

„Prema briselskom sporazumu iz 2013. godine, KBS ne može da se kreće severnim delom Kosova bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora…”

Zvaničnik NATO snaga iz Brisela rekao je da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da idu na sever Kosova bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora, piše „Gazeta ekspres“.

Kako je zvaničnik NATO potvrdio za taj medij, Alijansa smatra prepisku, između tadašnjeg kosovskog premijera Hašima Tačija i bivšeg generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena, sporazumom.

„Prema briselskom sporazumu iz 2013. godine, KBS ne može da se kreće severnim delom Kosova bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora.

Za NATO je ‘Briselski sporazum 2013’ razmena pisama između bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andreasa Foga Rasmusena i Hašima Tačija“, objasnio je zvaničnik.

On je podsetio na nedavni sastanak generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„Tokom nedavne posete gospodina Kurtija, generalni sekretar NATO Stoltenberg naglasio je da je posvećenost NATO stabilnosti na čitavom Zapadnom Balkanu nepokolebljiva.

Ponovio je da je Misija Kfor, koju predvodi NATO, usredsređena na svakodnevnu primenu svog mandata koji proističe iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, naime da se obezbedi bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosovu“, navodi se dalje u odgovoru zvaničnika.

Zvaničnik NATO je naglasio i da je Stoltenberg jasno izrazio podršku procesu dijaloga između Kosova i Srbije i da je dijalog jedini način za pronalaženje političkog rešenja.

„Gospodin Stoltenberg je takođe naglasio kontinuiranu podršku NATO naporima za obnavljanje razgovora između Beograda i Prištine – uključujući i kroz proces koji olakšava EU – i naglasio je da dijalog ostaje jedini način za postizanje trajnog političkog rešenja na Zapadnom Balkanu“, poručio je zvaničnik NATO-a.

Aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti je juče rekao da je prepiska Tačija i Rasmusena u vezi sa operacijom KBS na severu Kosova poslata Tužilaštvu i da će taj sporazum promeniti, jer ga smatra štetnim, prenosi „Kosovo onlajn“.

Sputnik

Check Also

Sve krvavija bitka za Volčansk, Ukrajincima preti „kotlić”!

Bitka za Volčansk na harkovskom pravcu, postaje sve teža i krvavija – ruske snage svim …