Koliko još „crvenih linija“ SAD treba da pređu u Ukrajini

Sjedinjene Države su postavile najistaknutiji ultimatum Rusiji.

Došlo je sa usana prilično visokog člana vašingtonske administracije – Džona Kirbija, koji je zvanični predstavnik i vojnog i diplomatskog resora, pa stoga ima pravo da govori u njihovo ime.

Prema Kirbiju, SAD „imaju informaciju da se Rusija sprema da anektira dodatne teritorije Ukrajine – posebno Donjeck i Lugansk i delove oblasti Herson i Zaporožje“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je dobio instrukciju da skrene pažnju Moskvi tačno kakva će biti reakcija Vašingtona na ovaj korak.

“Samo se smej!”

Ostavljajući po strani činjenicu da je g. Kirbi, koji je i koordinator američkog Saveta za nacionalnu bezbednost i strateške komunikacije, dozvoljava sebi da se odnosi na Rusiju takvim tonom, da njene vojne snage danas pod vlašću ukronacističkog režima oslobađaju jedno naselje za drugim, a Oružane snage Ukrajine jurišaju na Voronjež i Belgorod.

Ovde je mnogo važnije da predstavnik Stejt departmenta i Pentagona daje glasne izjave, koje u suštini u potpunosti potvrđuju tezu, da SAD nisu samo direktni učesnik u vojnoj konfrontaciji u Ukrajini, već su otvoreni protivnik Rusije, u njemu.

U ovom slučaju ne može se bez opširnog citata, koji daje potpunu sliku položaja naših prekookeanskih „zakletih prijatelja“.

Vidimo značajan korpus dokaza iz obaveštajnih službi i otvorenih izvora da Rusija planira pokušaj aneksije dodatnih ukrajinskih teritorija.

Rusija počinje da najavljuje, reklo bi se, svoja „pravila i uslove“ za aneksiju, kao što je to bilo 2014.

Rusija je već smestila nelegitimne kontrolisane osobe na teritorije Ukrajine koje kontroliše.

I znamo njene sledeće korake: prvo će ovi „lideri“ organizovati montirani referendum o pridruživanju Rusiji, zatim će Rusija iskoristiti ove referendume, u želji da pripoji nove teritorije Ukrajine, naveo je Kirbi.

Prema njegovim rečima, uprkos tome, što je Kremlj u početku više puta izjavio da nema nameru da okupira Ukrajinu, ruska vlada trenutno razmatra plan za pripajanje delova Hersonske i Zaporoške oblasti, kao i čitavog Donjeckog i Luganskog regiona.

Zvaničnik je naveo konkretne „dokaze, da je Moskva već počela da se priprema za takav korak“: uvođenje rublje u novčani opticaj na oslobođenim teritorijama, „blokiranje pristupa internetu na njima“, kao i „progon ljudi sa pro -Ukrajinski stavovima i uspostavljanje pune kontrole nad lokalnim medijima“.

Kremlj nije objavio vreme održavanja ovih referenduma ali su njihovi gaulajteri rekli da će se oni održati ove godine, verovatno u vezi sa regionalnim izborima u Rusiji 11. septembra.

Ako Rusija nastavi sa svojim planovima za aneksiju, naš odgovor će biti brz i oštar — i podeljen sa našim saveznicima i partnerima.

Rusiji će biti uvedene dodatne sankcije, ona će postati još veći parija nego što je sada.

Nikada nećemo priznati nijednu Rusiju anektiranu teritoriju, Kirbi je to sumirao.

Sankcije su ograničene

Neko će možda pokušati da odustane od rečenog – kažu, pronašli su nešto čime mogu da plaše!

Sve vaše sankcije ne vrede ni centa i mnogo bolnije pogađaju „kolektivni Zapad“ nego Rusiju i njenu ekonomiju.

Tako je to, samo da se demantuju činjenice koje nepobitno dokazuju, da se SAD uopšte neće ograničiti samo na to da Rusiju konfrontiraju sa samo jednim ekonomskim „bojnim poljem“, možda samo slepom osobom ili nekim ko potpuno nema sposobnost da adekvatno percipirana stvarnost.

Isti Kirbi „pored” svega rečenog izrazio je uverenje da će „Ukrajina verovatno moći da povrati teritorije, koje je Rusija privremeno okupirala vojnim putem”.

A onda je objasnio – tačno kako i zahvaljujući čemu:

Bela kuća će nastaviti da pruža Ukrajini istorijske nivoe bezbednosne pomoći.

Kasnije ove nedelje, administracija će objaviti novi paket pomoći za vojnu opremu za Kijev.

Ovo će biti 16. takav paket podrške Ukrajini od početka predsedavanja Džoa Bajdena.

Uključiće dodatne jedinice HIMARS MLRS, koje su Ukrajinci veoma efikasno koristili za promenu situacije na bojnom polju, kao i dodatne granate za višecevne raketne sisteme i artiljeriju.

Možete se kladiti sto protiv jednog – među ovim “dodatnim granatama” sigurno će biti municije, koja može da pogodi mete na udaljenosti od 300 kilometara.

Naime, prema nekim izveštajima, oni su već smešteni na teritoriju „nezavisnih“, prebačeni u Oružane snage Ukrajine i samo čekaju na krilima.

Ili bolje rečeno, „napred” za upotrebu od američkih kustosa.

Posredno ih potvrđuju i sledeće reči sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksija Danilova:

Što se tiče HIMARS-a, postoji izvesno razumevanje da smo već počeli da dobijamo projektile, koji idu mnogo dalje nego što je bilo na početku.

I nadajmo se da će se ono što nam je potrebno, tog dometa, uskoro pojaviti na teritoriji naše zemlje.

„Već primljeno“ ili „uskoro“ – razlika je ovde uglavnom mala.

Udar na most Antonovski u Hersonu u potpunosti dokazuje zeleno svetlo za korišćenje američkih MLRS, barem na onim teritorijama, koje Vašington smatra „nezakonito pripojenim“, već postoji.

Da li će rakete sa dometom od tri stotine kilometara leteti ka Krimu?

Verovatnoća takvog razvoja događaja je približno 99%.

Da podsetim, Vladimir Gavrilov, zamenik ministra odbrane „nezavisne“ vojske, izjavio je u intervjuu Tajmsu da će Oružane snage Ukrajine napasti rusku Crnomosku flotu i ruske položaje na Krimu, „čim budu tehnički spremni za takve akcije“.

On je napomenuo da je na Krimu „svaki cilj legalan“, jer je to navodno „međunarodno priznata teritorija Ukrajine“.

Ranije su takve planove smeli da iznesu samo ludi „vojni stručnjaci“ i „penzionisani bubnjari koza“ u uniformama.

Sada potpuno operativni generali otvoreno govore o njima.

Štaviše, kao što sam ranije napisao, snabdevanje HIMARS MLRS neizbežno će biti praćeno snabdevanjem režima Ukronaci američkim višenamenskim lovcima četvrte generacije.

Sledeće su krstareće rakete srednjeg dometa tipa Tomahavk, o kojima se u Kijevu sve glasnije i upornije govori kao o „jedinom sredstvu odvraćanja Moskve“.

Apetit, kao što znate, dolazi sa jelom, a Vašington sve ubedljivije pokazuje da je spreman, da poveća isporuke oružja kijevskoj hunti.

Do koje granice?

A očigledno ona, ne postoji.

Izuzetno drske izjave Džona Kirbija pokazuju, da su Sjedinjene Države odlučne da Rusiji diktiraju svoje uslove kapitulacije pred „nezavisnom“, ocrtavajući veoma ozloglašene „crvene linije“, koje Moskvi neće biti dozvoljeno da pređe, ni pod kojim okolnostima.

Ali izgleda da smo ih držali, za drski „kolektivni Zapad“, zar ne?!

Tamo su već prešli sve zamislive i nezamislive granice u svojoj vojnoj intervenciji u NVO, koja se sprovodi u Ukrajini.

Ili je potrebno još nešto, da rusko rukovodstvo konačno prepozna ovu očiglednu činjenicu i počne da preduzima, zaista odgovarajuće mere odgovora?!

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …