OVO SE DEŠAVA NARODE! – AUTONOMNI DRON UBICA LOVIO LJUDSKU METU U LIBIJI!

Da li biste se mogli predati dronu, ako biste to želeli ili bi to značilo predaja smrti?

Ratovi koji bi bili vođeni uz pomoć veštačke inteligencije naizgled postaju sve bliži, a u prilog tome idu dešavanja u Libiji protekle godine.

Uprkos svima pozivima na zabranu, roboti ubice predstavljaju zastrašujuću, apokaliptičnu viziju sukoba u budućnosti.

” Kada sam pre deceniju proučavao međunarodno pravo o ljudskim pravima na univerzitetu, sećam se da je dekan rekao kako stručnjaci predviđaju da će vojni entuzijasti imati potpuno razvijenu tehnologiju robota ubice u narednih 20 godina.

Kako vreme prolazi, mogu slobodno reći da su ta predviđanja zasad prilično tačna, jer nedavni događaji sugerišu da smo na ovom putu manje-više negde na polovini, ako ne i dalje, ” izjavio je politički analitičar sa Novog Zelanda, Darius Šahtamasebi.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija ” smrtonosni ” oružani dron može da ” lovi ” ljudsku metu a da mu to nije rečeno, tj. potpuno autonomno.

Navodno je kvadrikopter Kargu-2 preuzeo na sebe potragu za ljudskom metom tokom okršaja Libijskih vladinih snaga i onih lojalnih rivalu Kalifi Haftaru u Libiji prošle godine.

KARGU-2, poznat kao ” bespilotna letelica ”, koristi identifikaciju objekata zasnovanu na mašinskom učenju za određivanje i angažovanje ciljeva. Takođe ima mogućnost da zajedno sa još 20 “jedinki” robota radi u savršenom sinhronicitetu ka ispunjenju zadatka.

U nedavnim izveštajima se takođe primećuje da je Kargu-2 ,usmeren da eksplodira pri udaru koje nije zahtevalo ljudskog kontrolora i potom gađao jednog od vojnika dok je pokušao da se povuče.

Iako je tehnički legalno prema pravilima oružanog sukoba napadati vojnika u povlačenju, na pamet mi padaju samo dva pitanja.

Prvo, da li bespilotna letelica / ubica dron može da razlikuje vojnika koji se predaje i borca, koji se jednostavno povlači?

I drugo, zašto bismo, u ime Boga, verovali bespilotnoj letelici da će ove deferencijacije uopšte napraviti autonomno?

Da li biste se mogli predati dronu, ako biste to želeli ili bi to značilo predaja smrti?

Čini se da ljudi stvarno zaboravljaju da rat ima pravila.

Ako želimo da prihvatimo zakon ozbiljnog oružanog sukoba, moramo se zapitati da li zaista verujemo da je potpuno autonomno oružje sposobno da udovolji međunarodnim humanitarnim zakonima i pravilima?

Čak je i Izrael ( kojeg su neki nazivali najmoralnijom vojskom na svetu ) optužen za kršenje ovih međunarodnih pravila.

Ako se ” najmoralnija ” vojska na svetu bavi uništavanjem centara za osobe sa invaliditetom, izbegličkim kampovima itd, drhtim kad pomislim o tome šta bi tek autonomni ” robot ubica ” mogao da učini.

Koliko nam je poznato, sumnja se da je incident i Libiji prvi slučaj da je dron napao čoveka bez dobijanja uputstava za to.

Nije čudo što su grupe za zaštitu prava pozvale na kraj tehnologije ” robot ubica ” , vodeći kampanju za zabranu razvoja, proizvodnje i uoptrebe ovog oružja.

Ujedinjene Nacije su takođe raspravljale o zabrani ove tehnologije. U to vreme,generalni sekretar UN-a Antonio Guteres nazivao je ove mašine ” moralno pogrešnim ”.

Čak je i Elon Mask zatražio zabranu ove tehnologije iako je vrlo moguće da će se i on jednog dana opredeliti za istu.

Nažalost,malo je verovatno da će SAD ili bilo koja druga strana koja razvija ovu tehnologiju poslušati pozive i znakove upozorenja u skorije vreme.

Tokom poslednje decenije, američka vojska je u brojnim prilikama testirala moždani implantat koji omogućava ljudskom operateru da kontroliše do tri drona istovremeno koristeći samo svoj um.

Vojska SAD-a je čak imala u planu da unapredi ” roj samoubilačkih dronova ”, koji bi jednom operateru dao kontrolu nad 15 bespilotnih letelica.

Britanska vojska je značajno uložila u ovu oblast, kako navode pojedini mediji.

Prema Gardijanu,tokom sledeće decenije očekuje se da će širom sveta biti kupljeno više od 80.000 letelica za nadzor i skoro 2.000 za napad, jer se čini da su SAD vodeći kupac vojne tehnologije bespilotnih letelica,a to se neće promeniti u skorije vreme.

Nulta tačka

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …