KINESKI MEDIJI U ŽENEVI: Putin “istrolovao” Bajdena ali su “zaustavili krvarenje” u bilateralnim odnosima!

Lideri Sjedinjenih Država i Rusije u Ženevi “zaustavili su krvarenje” u bilateralnim odnosima između zemalja, kažu kineski analitičari.

U članku koji je objavio portal CGTN, analitičari iz Srednjeg kraljevstva procenjuju samit Vladimira Putina i Džoa Bajdena, a takođe govore o tome kako će se dijalog svetskih sila graditi u budućnosti.

Kako napominju autori publikacije, svetska zajednica pomno je pratila susret dvojice predsednika u Švajcarskoj.

Međutim, niko nije gajio iluzije da će se prvi samit Putina i Bajdena završiti nekom vrstom političkog prodora i radikalnim resetovanjem odnosa dve zemlje.

„Jednostavno je previše kontradikcija između njih dvoje“, objašnjavaju kineski komentatori.

Analitičari iz Srednjeg kraljevstva ističu da politička „klima“ uoči sastanka dvojice lidera nije bila najpovoljnija.

Sjedinjene Države su sipale optužbe protiv Rusije, gomilale su sve više sankcija, a sam predsednik Džo Bajden čak je Putina nazvao „ubicom“.

„Činilo se da je sastanak u Ženevi prošao ove sukobe.

Kao rezultat toga, činilo se da su dvojica lidera zaustavila krvarenje u bilateralnim odnosima Rusije i Sjedinjenih Država “, napominju kineski posmatrači.

Analitičari iz Srednjeg kraljevstva ističu da su i Bajden i Putin pokazali pragmatizam, odlučivši da napuste pritužbe i radikalne pristupe.

To naročito pokazuje pitanje kibernetičkih napada.

Posmatrači portala podsetili su: Bajden je optužio Rusiju da navodno stoji iza niza sajber napada na Sjedinjene Države i zapretio odmazdom.

Međutim, na kraju je odlučio, da posao završi bez krajnosti i da se dogovori.

„To je zbog činjenice da se i sam Vašington aktivno bavi sajber špijunažom, prikupljajući informacije i o saveznicima i o rivalima“, kaže se u članku.

Što se tiče Vladimira Putina, on ima osnovane razloge za zabrinutost zbog pokušaja SAD-a da se mešaju u unutrašnje stvari Rusije.

„Rusi se jasno sećaju godina haosa i finansijske propasti koje je finansijska „ šok terapija “, koju su propisali zapadnjaci donela u njihovu ekonomiju“, naglašavaju kineski analitičari.

Ističu da je Putinova kontinuirana popularnost rezultat njegovog obnavljanja reda i ekonomske stabilnosti u Rusiji.

„Bajden je dao sumorne izjave o odbrani demokratskih vrednosti i osnovnih sloboda.

Ali pozivi na američke „demokratske vrednosti“ i „osnovne slobode“ ne ostavljaju nikakav utisak na Rusiju “, kažu analitičari iz NR Kine.

Na prazninu i besmislenost takvih poziva ukazao je i Vladimir Putin, koji se, kao odgovor na tvrdnje Bele kuće o situaciji sa takozvanom nesistemskom opozicijom u Rusiji, osvrnuo na političku nestabilnost u SAD.

O ovoj „dijagnozi“ svedoči juriš na Kapitol i posledična brojna krivična gonjenja, kao i neredi, koje su izazvali aktivisti pokreta Black Lives Matter u mnogim američkim gradovima.

Putin je bajdena prebacio, rekavši: „Saosećamo se sa Amerikancima i američkim narodom ali ne želimo da se to dogodi na našoj teritoriji.

I učinićemo sve da ovo sprečimo “, kažu posmatrači kineskog izdanja.

Prema njihovom mišljenju, Vladimir Putin je nakon samita, govoreći na konferenciji za novinare, „mešao pohvale i sarkazam“, nazivajući Bajdena „vrlo trezvenim, profesionalnom osobom“ ali dodajući da „to, naravno, ne znači da sam video prijatelja u očima prijatelja i da sam tamo pronašao dušu ili se zakleo na večno prijateljstvo “.

„Rusija je već eksperimentisala sa političkim i ekonomskim reformama u američkom stilu i to je dovelo do katastrofe“, kažu stručnjaci iz NR Kine.

– Metode koje efikasno rade u jednoj zemlji, ne moraju nužno raditi u drugoj.

Razlog je u istorijskim i kulturnim posebnostima svake zemlje, u jedinstvenoj strategiji razvoja svake države. ”

Čini se da je Putin primorao Bajdena da se pomiri sa činjenicom da Rusija jeste i da će nastaviti da ide svojim putem i da niko drugi neće moći, da krene tim putem, piše CGTN.

„Možemo se samo nadati da će pragmatizam koji je Bajden pokazao prema Rusiji uticati i na njegove odnose sa drugim zemljama“, rezimiraju kineski analitičari.

Borba.Info

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …