Beograd pozvao kosovske Srbe da uklone barikade!

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su SAD i EU dale „snažne garancije“ u vezi sa sporom, sa Prištinom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu sa predstavnicima kosovskih Srba i zatražio od njih da uklone postavljene barikade, rekao je beogradski komesar za Kosovo Petar Petković, na konferenciji za novinare.

Etnički Srbi na severu otcepljene pokrajine postavili su blokade na putevima pre tri nedelje, u znak protesta, zbog hapšenja nekoliko Srba i raspoređivanja teško naoružane policije etničkih Albanaca u njihovim zajednicama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zahtev da se uklone blokade puteva usledio je nakon, što su EU i SAD dale pismene garancije da „učesnici mirnih protesta protiv terora [etničkih Albanaca Aljbina] Kurtija neće biti uhapšeni“, kaže Goran Rakić, lokalni srpski politički lider, koji je govorio srpskom kanalu TV Pink.

Štaviše, mirovne snage NATO-a KFOR takođe su izdale nove garancije da „kosovske bezbednosne snage“, neće biti raspoređene u okruzima sa srpskom većinom na severu pokrajine, dodao je on.

Prištinska policija nije trebalo da bude na severu, prema odredbama Briselskog sporazuma sa Beogradom iz 2013. godine, koji Kurtijeva vlada kaže da nema nameru da poštuje.

Kamioni i traktori, koji su blokirali puteve na severu Kosova, međutim, još nisu uklonjeni, pošto lokalni Srbi čekaju posetu samog Vučića, predviđenu kasnije uveče.

„Ne verujemo Kurtijevoj vladi. Mogu da kažem da ne verujemo, ni međunarodnim garancijama“, rekao je Rakić.

NATO je bombardovao Srbiju 1999. i predao kontrolu nad Kosovom albanskim separatistima, koji su proglasili nezavisnost 2008. i od tada traže priznanje, od Beograda.

Uz podršku Rusije i Kine, Srbija se oduprla pritiscima SAD i EU da to učini.

Trenutni sukob počeo je krajem jula, kada je Kurti pokušao da ukine upotrebu srpskih dokumenata i registarskih tablica na severu.

Nakon, što su EU i SAD ubedile Kurtija da odustane od plana, krajem novembra, on je rasporedio policiju na sever i uhapsio Dejana Pantića – jednog od etničkih srpskih oficira, koji su podneli ostavku u znak protesta, zbog Kurtijeve politike – pod optužbom za terorizam.

Kosovski sud je u sredu ujutru naložio Pantiću puštanje u kućni pritvor, navodeći zdravstvene probleme.

Kurtijeva stranka je tu odluku opisala, kao “čin izdaje”, navodi prištinski dnevnik Koha.

Lokalni Srbi tvrde da je Pantić, međutim i dalje u pritvoru.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …