Advokat Damir Okanović: Policija tera tehničke preglede, da krše zakon! Oni su u strahu! – VIDEO

Policija tera tehničke preglede da krše zakon, oni su u strahu!

U Srbiji imate oko 2,4 miliona registrovanih motornih vozila.

Procene su da tehnički pregled, po pitanju izduvnih gasova ne može da prođe od 800.000 vozila, pa na više.

Ukoliko ste imali katalizator, a sada ga nemate, vi ste u tom smislu, tehnički neispravni, ali pitanje je da li će to početi da se primenjuje od 5. jula ili neće, rekao je advokat Damir Okanović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja u emisiji Reč produkcije Helmkast, gde je bio gost zajedno sa Jovanom Radovanoićem, mašinskim inženjerom, konstruktorom i ujedno diplomiranim pravnikom.

Okanović je rekao da nije rešenje ni prebacivanje na automobile na struju, jer postoji ekološki problem i u proizvodnji struje, pa pita „koliko ćemo lignita više trošiti za proizvodnju struje“ i kako ćemo odlagati baterije iz elektro vozila što je po njegovim rečima „jako složen i skup proces i nešto što utiče na životnu sredinu“.

Kako je pored prisustva katalizatora predviđeno i da se meri dozvoljena količina ugljen dioksida i izduvnih gasova, Jovan Radovanović je objasnio da je pravilnik o tehničkim pregledima stupio na snagu još pre tri godine, te da novi tehnički pregledi već imaju merenja emisija izduvnih gasova, dok je starim tehničkim pregledima Agencija za bezbednost  saobraćaja dala rok od tri godine da se tome prilagode.

–   Mislim da 35-40 posto tehničkih pregleda neće moći da ispuni uslove koji se traže, a to su i objekti i oprema i merna i regulaciona oprema, kadar…

Pretpostavlja se da 450-500 tehničkih pregleda neće moći da ispuni sve uslove.

To su rigorozni uslovi.

Imao sam priliku u Makedoniji da razgovaram sa predstavnikom nemačke Dekre, i oni ulaze na naše tržište.

I kad dođe jedan takav sistem na naše tržište, pitanje je šta će naši tehnički pregledi da rade – kaže Radovanović.

On je kazao i da deo saobraćajne policije tera tehničke preglede da krše zakon pogrešnim tumačenjem pravilnika, „zbog čega su tehnički pregledi u strahu“, a što stvara dodatne troškove vlasnicima vozila i probleme prilikom registracije.

Borba.Info

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …