TOPLIČKI CENTAR ZA DEMOKRATIJU I LJUDSKA PRAVA: Narodna banka dala posao od 10 miliona evra firmi sa dva zaposlena!

Na tenderima bez konkurencije.

Agencija za borbu protiv Korupcije se po običaju ne oglašava, što mnoge i ne iznenađuje, jer je na njenom čelu Dragan Sikimić, javnosti poznat po tome što je na konferencijama za novinare izbegavao da direktno odgovori na pitanje da li je član SNS.

Od 100 najvrednijih javnih nabavki u 2020. godini tri je sklopila Narodna banka Srbije, i to s dve povezane firme, kojima su povereni ugovori u vrednosti od oko 18,5 miliona evra.

Na tenderima bez konkurencije.

Ovo je pokazalo istraživanje Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, a da stvar bude interesantnija, jedna od tih firmi postoji svega tri godine, do nedavno je imala jednog zaposlenog i to vlasnika, koji ima više od 70 godina, a kompanija se bavi IT-jem.

Firme Smart Investment Group i Soft 4 Smart iz Beograda, kada je reč o poslovima sa državom, praktično sarađuju samo sa NBS.

Prema podacima o dobijenim tenderima od 2018. do danas, ove firme su poslove sklopile samo sa Narodnom bankom Srbije.

U oglašenim javnim nabavkama bile su jedini ponuđači.

Sve to prema mišljenju Dragana Dobrašinovića čiji je tim radio na istraživanju, ukazuje na korupciju, koju bi trebalo da istraže državni organi, a pitanja bi, smatra on, trebalo postaviti i guvernerki NBS Jorgovanki Tabaković.

Narodna banka Srbije nalazi se na listi najvećih naručilaca kada su u pitanju 100 najvećih nabavki u 2020. godini, pokazuje istraživanje Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

Prema podacima Кancelarije za javne nabavke NBS je u pomenutoj godini sprovela tri nabavke čija je ukupna vrednost 2.165.002.000 dinara, odnosno 18.415.206 evra.

Sve tri nabavke sprovedene su u otvorenom postupku i u svakoj je učestvovao samo jedan ponuđač.

To znači da nije bilo konkurencije koja garantuje dobijanje najpovoljnije cene.

Kako se dalje navodi, dobitnik u „oštroj konkurenciji“ u prvom postupku javne nabavke, vrednom 8,16 miliona evra, bio je Smart Investment Group d.o.o. Beograd, dok je dobitnik druge dve nabavke, čija je ukupna vrednost 10,25 miliona evra bilo preduzeće Soft 4 Smart d.o.o. Beograd.

Nova s

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …