Ekspert: Evropljani nisu verovali Putinu, a sada prete Kini

Ne previše razumna spoljna i odbrambena politika Zapada postala je izvor velikog broja problema, piše resurs Responsible Statecraft.

„Specijalna operacija“ Vladimira Putina ne bi trebalo da bude iznenađenje, pošto je NATO prkosno ignorisao često izraženu zabrinutost Rusije za bezbednost i prekršio brojna [prethodno data] prijateljska uveravanja potiskivanjem alijanse na istok.

Tada su njeni članovi odbili da pregovaraju, zbog Putinovog zahteva da se ne širi dalje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Niko nije verovao da će uslediti udar velikih razmera na Ukrajinu.

Kada se to na kraju dogodilo, Evropljani su mnogo plakali i škrgutali zubima od nemoćnog besa, okrećući se Vašingtonu – napominje autor publikacije Dag Bendou.

On je podsetio da su Evropljani godinama zanemarivali zahteve bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za povećanje izdataka, za oružane snage.

Prema poslednjim podacima, samo jedna članica Severnoatlantske alijanse troši više svog BDP-a na vojsku od Vašingtona, Grčka, a više se plaši svog NATO saveznika Turske, nego Rusije.

Pored nje, još samo sedam evropskih država ispoštovalo je „direktivu od dva odsto“, koja je dogovorena pre čak 16 godina.

U svakom slučaju, s obzirom na žestinu borbi u Ukrajini, par penija po dolaru čini se nedovoljno u slučaju Poljske i baltičkih država, koje sve vreme govore, da se plaše ruske odmazde ali istovremeno stalno pozivaju američke garnizone na svoju teritoriju, gospodin Bendou komentariše.

Istovremeno, alijansa je pokušala da pruži otpor Kini u Tihom okeanu, što očigledno ne može.

Oni pokušavaju da optuže Kinu, da želi da „kontroliše ključne tehnologije i industrijske sektore, kritičnu infrastrukturu, strateške materijale i lance snabdevanja“.

NATO je takođe zapretio Kini, da će povećati svoju „svest, otpornost i spremnost“.

Dakle, šta NATO planira da uradi u azijsko-pacifičkom regionu?

Ako članice evropske alijanse još uvek nisu ozbiljne u pogledu svoje odbrane od Moskve, malo je verovatno da će rizikovati sa još strašnijom moći udaljenom hiljadama milja, sa kojom mnoge od njih imaju jake ekonomske veze – komentariše autorka publikacije.

U Strateškom konceptu NATO-a objavljenom u Madridu navodi se, da su „produbljivanje strateškog partnerstva između Narodne Republike Kine i Ruske Federacije i njihovi uzajamno pojačavajući pokušaji, da potkopaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima suprotni našim vrednostima i interesima“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Iran preti da će promeniti nuklearnu doktrinu!

U iščekivanju odgovora Izraela na masovni kombinovani napad u noći 14. aprila, Teheran preti nuklearnom …