Todorić: Neko mora da odgovara za pokušaj usvajanja, tumačenja zakona, kojima će se odbijati sve tužbe protiv banaka!

Naglasio je da predlog za autentično tumačenje zakona mora biti povučen, a predlagačima ubuduće onemogućen bilo kakav rad u pravosuđu.

Predsednik Resornog odbora za pravosuđe Stranke slobode i pravde (SSP) Vladimir Todorić izjavio je danas da vlast namerava da usvoji autentično tumačenje odredaba tri zakona koje će obavezati sudove da odbiju sve tužbe građana protiv banaka, koji su pred sudom tražili povraćaj nezakonito oduzetog novca.

U saopštenju SSP navodi se da je planirano da se ta tumačenja usvoje 5. jula na sednici Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Naglasio je da predlog za autentično tumačenje zakona mora biti povučen, a predlagačima ubuduće onemogućen bilo kakav rad u pravosuđu.

„Radi se o posebnim odredbama Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koje su do sada nedvosmisleno štitile građane i na osnovu kojih sudovi usvajaju tužbe građana što je i po Vrhovnom kasacionom sudu ispravan stav“, rekao je Todorić.

Todorić je ocenio da se time potvrđuje da su „otisci prstiju koji su bili na kriminalnim izmenama Zakona o parničnom postupku“ pripadali „bankarskom lobiju“ koji sada traži novi kanal kojim će se interesi banaka „zaštititi na štetu Ustava i građana Srbije“.

„Za režim u Srbiji ne postoje granice izdaje interesa svojih građana; nema za njih veze da li su to u pitanju reke, planine, rudnici, njive, aerodromi ili čak celokupan pravni sistem ove zemlje.

Ovakvom političkom odlukom građani će morati bankama dodatno da uplate preko 100 miliona evra, što će samo uvećati ogromne profite banaka u Srbiji, koji na godišnjem nivou iznose preko 600 miliona evra, što je više od 12 novih kliničkih centara“, naveo je Todorić.

Beta

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …