Barut je suv!

“Američki predsednik, nažalost, ne može da kaže da im je potrebno da grade dobre odnose sa Ruskom Federacijom…”

Odlučnost Rusije u pitanjima odbrane postaje sve jasnija, stoga ne treba govoriti o apokaliptičnim scenarijima nove Karipske krize, izjavio je Peskov.

Prema rečima portparola ruskog predsednika Dmitrija Peskova, Vladimir Putin kao odgovor na provokacije “donosi odluke koji ne ostaju nezapažene”.

“U tom pogledu niko ne treba da sumnja u odlučnost predsednika Putina i ruske strane u celini. Ipak predlažem da se ne priča o takvim apokaliptičnim scenarijima poput Karipske krize i tome sličnom jer svaki put odlučnost Rusije postaje verovatno sve jasnija našim oponentima, iako ni mi ne nosimo ružičaste naočare i svesni smo da niko neće odbiti da obuzdava našu zemlju”, rekao je portparol Kremlja za televiziju “Rusija 1”.

On je naglasio da je Rusija uvek “držala barut suvim, a sada posebno”. Istovremeno, Peskov je izjavio da američki predsednik Džo Bajden ne može da gradi dobre odnose sa Rusijom, jer se u SAD takva retorika ne prihvata.

“Američki predsednik, nažalost, ne može da kaže da im je potrebno da grade dobre odnose sa Ruskom Federacijom.

I najviše što čujemo je da će sa Rusima razgovarati tamo gde to smatraju potrebnim, i, što je najvažnije, ako ništa drugo – kazniće ih.

I dalje čujemo upravo takvu retoriku, jer je u Americi jednostavno nemoguće razgovarati o dobrim odnosima sa Rusijom”, objasnio je portparol.

Konsturktivizam dominirao u Ženevi

U isto vreme, Peskov je primetio da je atmosfera tokom pregovora Putina i Bajdena u Ženevi bila konstruktivna.

“Ipak je bila usmerena na dijalog. To nije dijalog istomišljenika, već je pre dijalog onih koji imaju dijametralno suprotne stavove o velikom broju pitanja.

Ali konsturktivizam je ipak dominirao u Ženevi.

Može li taj konstruktivizam odmah da promeni realno stanje stvari? Nažalost, ne”, smatra portparol.

Kako je rekao, u međudržavnim poslovima primećuje se izrazita inertnost, stoga će dovođenje te atmosfere u manje suverene države potrajati.

Druga stvar je u tome što kada predsednik Rusije nešto govori, on to i misli, a kada Putin to misli, on to sprovodi u delo, istakao je Peskov.

“U datom slučaju, predsednik SAD Džo Bajden ima opterećenje u smislu drugih grana vlasti i takoreći mišljenja političkog establišmenta kod kuće koji ne dozvoljava nikakav konsturktivizam u odnosu sa Rusima”, dodao je.

Sputnik

Check Also

SAD u panici! Kina će “okupirati” Mesec! – VIDEO

Prošlog petka, NR Kina je počela da sprovodi dugo očekivani i značajan projekat za koji …