Izuzetno neuspešna bivša ministarka pravde Nela Kuburović, je NOVA ambasadorka i predstavljaće Srbiju u Švedskoj!?

Osim pravnog, Kuburović, makar po dostupnoj biografiji, nema diplomatskog iskustva.

Bivša ministarka pravde u Vladi Srbije, Nela Kuburović, biće imenovana za novu ambasadorku Srbije u Švedskoj, saznaje Nova.rs.

Novi ambasador Srbije u Stokholmu biće, kako saznaje naš portal, Nela Kuburović.

Ona će na tom mestu naslediti Dragana Momčilovića koji se na mestu ambasadora nalazi od 2017. godine.

Kuburović je vodila resor pravde u prethodnoj Vladi, a potom je otišla na porodiljsko bolovanje.

Pravnica bez diplomatskog iskustva

Bivša ministrka je tokom čitave profesionalne karijere radila kao pravnica. Prvo kao pripravnik-volonter u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, nakon čega je dobila mesto sudijskog pomoćnika, gde je radila do 2008. godine.

Nakon toga usledila je selidba u Ministarstvo pravde, gde je promenila nekoliko pozicija, zatim rad u Visokom savetu sudstva, pa povratak u ministarstvo gde je nakon funkcije pomoćnika došla do ministarske pozicije 2016. godine.

Mandat Nele Kuburović obeležilo je nekoliko legislativnih promena, poput, primera radi, uvođenja kazne doživotne robije u posebnim, najtežim slučajevima.

Pokrenut je, takođe, proces izmena Ustava, koji do danas nije dovršen.

Osim pravnog, Kuburović, makar po dostupnoj biografiji, nema diplomatskog iskustva.

Bliski članovi familije Nele Kuburović u Vladi Srbije

Kuburović je na mesto ministarke pravde došla donekle iznenadnom odlukom premijerke Brnabić 2016. godine.

U javnosti malo poznata, u Vladu Srbije je došla kao ekspertski kadar koji je bio „kompromisno rešenje“ kako bi se namirile sve sukobljene frakcije u pravosuđu.

Na tom mestu nasledila je Nikolu Selakovića, direktno Vučićevog kadra, koji je do danas ostao bitna „karika“ u personalnim izborima u pravosuđu. Imajući u vidu da Selaković danas upravlja Ministarstvom spoljnih poslova, imenovanje Kuburović se može tretirati i kao nastavak saradnje koja je započeta u Ministarstvu pravde.

Iako je Kuburović, nakon porodiljskog bolovanja, napustila Nemanjinu 11, članovi njene familije su ostali deo Vlade Srbije, što potvrđuje imenovanje zaove Darije Kisić Tepavčević na poziciju ministarke za rad, boračka i socijalna pitanja.

Javnost u Srbiji prošle godine je saznala da su kompanije bliske Bojanu Kisiću (suprug Nele Kuburović i brat Darije Kisić Tepavčević), dobile 27 ugovora sa javnim preduzećima i ministarstvima.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da su od 2013. godine do danas firme NITES grupe, čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vredna oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

Samo u aprilu 2020, NITES je sklopio tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti 3,2 miliona evra.

Ona je, u odgovoru BIRN-u, negirala je da je povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug.

“Ni na koji način nisam povezana sa firmom u kojoj radi Bojan Kisić, niti sam u mogućnosti da utičem na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom sveta.

Vlada i ministarstva imaju stroge procedure kada je u pitanju poslovanje i zaključivanje ugovora sa različitim firmama, koje podrazumevaju rano prepoznavanje eventualnog sukoba interesa”, rekla je tada Nela Kuburović.

Nova.rs uputila je jutros pitanja Ministarstvu spoljnih poslova kako bismo dobili potvrdu ovih informacija, ali do objavljivanja ovog teksta iz ministarstva nisu stigli odgovori na postavljena pitanja.

Ovim povodom pokušali smo da kontaktiramo i Nelu Kuburović na broj poznat redakciji, međutim ni od nje nismo dobili odgovor.

Nova s

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …