Da li je bomba napravljena!? – Amerika hitno pozvala Iran, da se vrate za pregovarački sto!

„Nadamo se da će Iran iskoristi priliku za pronalaženje diplomatskog rešenja“

Američke vlasti pozvale su novog iranskog predsednika Ebrahima Raisija da što je pre moguće nastavi pregovore o iranskom nuklearnom programu koji su prekinuti pre nekoliko nedelja.

„Za nas je to hitan prioritet.

Taj proces ne može da se nastavi u nedogled“, izjavio je portparol američke diplomatije Ned Prajs i dodao da poziva Iran da se vrati za pregovarački sto.

Prema njegovim rečima, poruka SAD novom predsedniku Irana je ista poruka upućena njegovom prethodniku Hasanu Rohaniju.

„Nadamo se da će Iran iskoristi priliku za pronalaženje diplomatskog rešenja“, rekao je Prajs.

Novi predsednik Irana, koji je položio zakletvu u parlamentu kao osmi predsednik Islamske Republike, izjavio je da podržava svaki diplomatski napor koji omogućava ukidanje američkih sankcija uvedenih njegovoj zemlji, a koje podrivaju ekonomiju.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u Beču u julu 2015. godine Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime Evropske unije.

Velika Britanija, Kina, Nemačka, Francuska, Rusija i Iran započele su u aprilu u Beču sastanke, uz indirektno učešće SAD, kako bi pokušale da ožive sporazum.

SAD su napustile sporazum za vreme predsednika Donalda Trampa.

Beta/AFP

Check Also

Snaga Francuske i Britanije zajedno, četiri puta manja od Ruske sile!

Snaga oružanih snaga Francuske i Velike Britanije zajedno je četiri puta manja, od snage trupa …