Putin održao “bukvicu” Zapadu, porukom sa Crvenog trga! – VIDEO

Vladimir Putin je čestitao Rusima Dan pobede. U svom govoru na Crvenom trgu, predsednik je podsetio na junake Velikog otadžbinskog rata, ukazao na postupke Zapada i zahvalio učesnicima specijalne operacije u Donbasu. Ključne izjave – u materijalu RIA Novosti.

“Poštovani građani Rusije, dragi veterani, saborci, vojnici i mornari, podoficiri i narednici, oficiri drugovi, generali i admirali, borci i komandanti, učesnici specijalne vojne operacije, čestitam vam Dan pobede!” rekao je šef države.

Putin je istakao da su učesnici rata, po cenu neizmernog hrabrosti i ogromnih žrtava, spasili čovečanstvo od nacizma, proslavljajući i trajno pamtiti njihovo ime.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Stvarni rat je pokrenut protiv Rusije” Predsednik je ukazao na to da je civilizacija sada na raskrsnici.

“Stvarni rat je ponovo pokrenut protiv naše otadžbine. Ali mi smo odbili međunarodni terorizam, zaštitili smo stanovništvo Donbasa, osiguraćemo našu bezbednost”, istakao je predsednik.

Putin je istakao da Moskva želi da vidi budućnost mirnom, slobodnom i stabilnom, i da za Rusiju nema neprijateljskih naroda ni na Zapadu ni na Istoku.

Naglasio je da je bilo koja ideologija nadmoći odvratna, kriminalna i smrtonosna.

Ali zapadne elite govore o svojoj ekskluzivnosti, nagovaraju ljude i izazivaju krvave sukobe, siju mržnju, rusofobiju i agresivni nacionalizam, uništavaju tradicionalne porodične vrednosti koje čine osobu osobom.

“I sve to da bi nastavili da diktiraju, nametaju narodima svoju volju, svoja prava, pravila i zapravo, sistem pljačke, nasilja i potiskivanja”, objasnio je predsednik.

Putin je istakao da protivnici Rusije nisu izvukli pouke iz događaja sredine prošlog veka.

“Izgleda da su zaboravili kuda su vodile sulude težnje nacista ka svetskoj dominaciji, zaboravili ko je porazio ovaj monstruozni totalni zločin, ko se uzdigao kao zid za svoju otadžbinu i nije štedeo svoj život za oslobođenje naroda Evrope”, naglasio je predsednik Rusije.

Putin je podsetio da se u nekim zapadnim zemljama ruše spomenici sovjetskim vojnicima i stvara se kult nacizma.

Prema rečima predsednika, takvo oskrnavljenje podviga i žrtava pobedničke generacije je “takođe zločin, otvoreni revanšizam, onih koji cinizmom i otvoreno pripremaju novu kampanju protiv Rusije, koji su okupili neonacističko smeće iz celog sveta za ovo”.

“Njihov cilj i tu nema ničeg novog, je postizanje dezintegracije i uništavanja naše zemlje, brisanje rezultata Drugog svetskog rata, konačno slomljenje sistema globalne bezbednosti i međunarodnog prava, gušenje bilo kojeg suverenog centra razvoja”, rekao je ruski lider.

Predsednik je ukazao da je upravo ova politika Zapada dovela do sukoba u Ukrajini.

“Prekomerne ambicije, arogancija i samovolja neizbežno se pretvaraju u tragedije.

To je razlog za katastrofu koju sada doživljavaju ukrajinski narod.

Oni su postali taoci državnog udara i kriminalnog režima njegovih zapadnih gospodara, koji su na njegovoj osnovi razvili, na igrali se svojim okrutnim, sebičnim planovima”, rekao je Putin.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …