KO ĆE IMATI PRIORITET ZA SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE?

Kada se završe svi konkursi i kada se potpišu ugovori, ukoliko neki građani ne budu zadovoljni imaće mogućnost da se žale komisijama.

Gradovi i opštine počeli su ove nedelje da raspisuju konkurse za subvencije građanima za zamenu stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju.

Do jutros 11 gradova i opština raspisalo je javni poziv za građane, a ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da očekuje da do kraja nedelje još osam lokalnih samouprava to učini.

Zadatak lokalnih samouprava koje učestvuju u ovom poslu da do kraja avgusta raspišu javne pozive za građane.

Mihajlović je za RTS rekla da će se javni pozivi nastaviti i narednih godina, kao i da očekuju da bar milion domaćinstava u naredne dve ili tri godine se javi i zameni svoju stolariju.

Koji su kriterijumi za dobijanje subvencija?
Polovinu iznosa finansira država sa lokalnim samoupravama, a zainteresovni građani imaju 21 dan da se prijave.

Uz formular o prijavi građani prilažu i kopije lične karte svih članova domaćinstva, rešenje o porezu, rešenje o legalizaciji ili potvrdu da je pokrenut proces legalizacije i poslednji račun za struju.

U ovom prvom krugu subvencije sa državom daje 67 lokalnih samouprava.

Napomenula je da je među dokumentima koje građani prilažu rešenje o legalizaciji, ali da mogu da se prijave i građani koji su ušli u proces legalizacije.

Istakla je da u lokalne samouprave donele svoje pravilnike kako bi sprovele ovako veliki projekat.

Ukazala je da kada se završe svi konkursi i kada se potpišu ugovori, ukoliko neki građani ne budu zadovoljni imaće mogućnost da se žale komisijama.

Govoreći o kriterijumima, Mihajlović je naglasila da neće biti prioritet oni koji su se prvi prijavili ili najsiromašniji.

“Osnovni kriterijum je na koji energent se grejete”

Takođe, osnovni kriterijum biće na koji se emergent građani greju i da će prednost imati ukoliko su to oni energenti koji zagađuju životnu sredinu ili oni energenti koji zahtevaju veliku potrošnju.

“Ugalj, mazut, lož ulje, električna energija je nešto što vam daje mogućnost da imate prioritet kada hoćete da zamenite stolariju ili vrata.

Odnosi se isto i na kotlove, ako koristite kotlove na mazut ili na drva ili na ugalj, takođe imate prednost, ako govorimo o izolaciji da li imate termičku izolaciju ili nemate”, dodala je ona.

U odnosu na to komisije će praviti prioritete, a ne na osnovu toga da li ste se prvi ili poslednji javili, poručuje Mihajlović.

Najavila je još jedan konkurs za zamenu stolarije i to za kraj novembra.ž

“Očekujemo da bar milion domaćinstava u naredne dve ili tri godine se javi i zameni svoju stolariju”, poručuje Mihajlović.

Konkurs za subvencije za solarne panele 3. septembra
Ministarka je rekla I da će konkurs za subvencije za solarne panele biti raspisan 3. septembra.

On će biti u istom iznosu – 50 osto građani, 50 odsto država i lokalna samouprava.

Za to procedura kaže neće biti komplikovanai jedini korak koji građanin ima ukoliko hoće da postavi solarne panele je da ode u “EPS Snabdevanje”, jer su uglavnom oni snabdevači i da iskaže svoju potrebu za postavljanje solarnih panela, može i ručno da ga napiše.

“EPS Snabdevanje” je dužno, kako kaže, da u roku od pet dana izađe na teren i poveže sve i da se potpiše ugovor koji je tipski.

RTS

Check Also

Dogovor odobren: Izrael će moći da kupi, do 50 borbenih aviona F-15, od SAD!

Dva glavna protivnika prodaje oružja Izraelu — kongresmen Gregori Miks iz Komiteta za spoljne poslove …