Rusija stavila 32 NATO satelita pod pretnju i poslala strašno upozorenje: „Ozbiljna zabrinutost“!

Kremlj je upozorio da bi mogao da uništi NATO satelite svojim revolucionarnim antisatelitskim sistemom, za koji se kaže da predstavlja ozbiljnu pretnju zapadnim GPS satelitima.

U emisiji na ruskom državnom TV kanalu pojavile su se izjave, da su ruske protivsatelitske rakete sposobne da unište 32 satelita NATO-a, što bi „zaslepilo sve njihove rakete, avione i brodove, a da ne govorimo o kopnenim snagama“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Moskva je razbesnela SAD prošle nedelje, kada je testirala antisatelitsku raketu na jednom od svojih satelita u svemiru, poslavši 1.500 komada krhotina, koji su leteli pored Međunarodne svemirske stanice.

Prema rečima TV voditelja Dmitrija Kiseljeva, ovaj napad na satelit, je jasno upozorenje Zapadu da ne prelazi crvene linije, koje Kremlj obeležava prilikom premeštanja svojih trupa duž granice sa Ukrajinom.

Tenzije između Ukrajine i Rusije su eskalirale nakon što je Vladimir Putin navodno prevezao, skoro 100.000 vojnika, na rusko-ukrajinsku granicu.

Dmitrij Kiselev je rekao: „Ilustrativno smo oborili stari sovjetski satelit Tselina-D, u svemirskoj orbiti.

Tako su završena ispitivanja ruskog protivsatelitskog sistema, čiju je tačnost (ruski ministar odbrane) Sergej Šojgu, nazvao „draguljem“.

To znači da NATO prelaskom preko crvene linije, rizikuje da istovremeno izgubi sva 32 satelita GP, što će zaslepiti sve njihove rakete, avione i brodove, a da ne govorimo o kopnenim snagama.

Moskva je već izrazila svoje nezadovoljstvo navodnom vojnom pomoći Kijevu, iz Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Vašington je u ponedeljak rekao da je “ozbiljno zabrinut”, zbog koncentracije vojne opreme Moskve na granici, koja navodno uključuje tenkove i raketne baterije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Portparolka predsednika Džoa Bajdena, Džen Psaki rekla je: „I dalje smo duboko zabrinuti zbog ruskih vojnih aktivnosti i oštrog retorika protiv Ukrajine i pozivamo Moskvu da ublaži tenzije.

Ali Moskva je negirala pretnju invazijom, nakon što je spoljna obaveštajna služba Kremlja, SVR, optužila Vašington da podstiče „histeriju“.

„Amerikanci slikaju strašnu sliku o tome, kako će horde ruskih tenkova početi da razbijaju ukrajinske gradove, ubeđujući ih da imaju neke „pouzdane informacije“ o takvim namerama Rusije“, navodi se u saopštenju SVR.

Bajden sada navodno planira da u Ukrajinu pošalje protivtenkovske raketne sisteme Javelin i helikoptere Mi-17, kao i vojne savetnike za pomoć vojsci zemlje.

Protivtenkovski sistemi Javelin mogu postati izuzetno važno sredstvo, za suzbijanje ruskih tenkova T-80, koje je, prema dostupnim informacijama, Moskva prebacila na prve linije fronta.

Postoje i izveštaji da Džo Bajden razmatra da u Ukrajinu pošalje helikoptere ruske proizvodnje Mi-17, koji su kupljeni za upotrebu u sukobu u Avganistanu.

Ali drugi članovi Bajdenove administracije strahuju da bi Vladimir Putin mogao da sprovede svoje pretnje i da se razbesni, ako Sjedinjene Države započnu konfrontaciju, sa Rusijom zbog Ukrajine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …