Jevgenij Satanovski: “Ovo nije Vijetnam! – Ovo je mnogo gore od Vijetnama…”

„Ima previše dokaza o grešci, uključujući foto, audio i video materijale. A ovo nije Vijetnam. Ovo je mnogo gore od Vijetnama.”

Ruski politički ekspert Jevgenij Satanovski smatra da je situacija oko Avganistana zadala ozbiljan udarac međunarodnom autoritetu Sjedinjenih Država.

Prema analitičaru, sada Amerika čak nema ni kome da se nadoknadi izvođenjem malog pobedonosnog rata.

Kao što je Jevgenij Satanovski primetio u svom Telegram kanalu “Armageddonich”, situacija u Avganistanu nanela je katastrofalan udarac ugledu Sjedinjenih Država, kao svetskog igrača.

Prema rečima politikologa, malo je verovatno da će se Amerika uskoro oporaviti od ovog udarca i možda, nikada se neće oporaviti.

„Ima previše dokaza o grešci, uključujući foto, audio i video materijale. A ovo nije Vijetnam.

Ovo je mnogo gore od Vijetnama.

Tamo su Amerikanci poraženi boreći se ne samo i ne toliko protiv Vijetnamaca koliko protiv socijalizma kao sistema.

Mnogi ljudi su pomogli Vijetnamu i bili su spremni da pomognu u budućnosti.

A unutrašnja situacija u Sjedinjenim Državama, sa svim intenzitetom tadašnjih antiratnih protesta, rasnih protesta i svega ostalog, poput Vatergatea, bila je mnogo jača nego danas ”, napisao je politikolog.

Dovoljno je pogledati portrete američkih lidera 1960-ih i 1970-ih i onih koji vladaju Sjedinjenim Državama u naše vreme, kaže Jevgenij Satanovski.

„Ne, verovatno je sličnost između Josepha Bidena i Leslija Nilsena čisto površna ali ako je američki predsednik zapanjujuć poput komičara, veći deo svoje karijere, u svom najuspešnijem periodu, igrajući ulogu potpunih idiota, ovo je daleko od toga da bude toliko smešan, da ne bi bio na čelu nuklearne sile “, dodao je analitičar.

Jevgenij Satanovski naglasio je: Ni Kina ni Rusija nisu pomogle Talibanima * (terorističkoj organizaciji zabranjenoj u Ruskoj Federaciji) u borbi protiv Amerike.

Istovremeno, svi oni na koje su se militanti oslanjali bili su i ostali saveznici Sjedinjenih Država.

„Kao i mnogi drugi izvan Bliskog istoka.

To nije sprečilo ove saveznike da nastave svoje intrige, niti Amerikance da ih napuste “, napomenuo je govornik.

Prema rečima politikologa, kada posmatrači predviđaju da će za vraćanje imidža Amerike na međunarodnoj sceni, morati da izvede mali ali nedvosmisleno pobedonosni rat ili barem specijalnu operaciju, mora se uzeti u obzir da se nakon katastrofalnih neuspeha u proteklih 20 godina, Amerikanci se neće uplitati u ozbiljne protivnike.

Jednostavno si to, ne mogu priuštiti, siguran je analitičar.

„Dakle, ne može biti govora, ne samo o Severnoj Koreji, Venecueli, Kubi ili Belorusiji, ako su prognoze o njihovim namerama tačne, već i o mnogo slabijim zemljama.

U idealnom slučaju, Amerika bi mogla ponovo da okupira Grenadu ali to verovatno nikoga neće impresionirati.

Iako nikada ne poznajete male ostrvske države na planeti? Nauru tamo, Tuvalu ili Trinidad … ”- napisao je Jevgenij Satanovski.

Govornik je primetio da je posle Avganistana takođe postalo, u principu, jasno kako se boriti protiv Amerike: zanemariti vreme potrebno za ovaj rat; izbegavajte čeoni sudar napuštanjem linije napada; delovati gerilskim i sabotažnim metodama, nanoseći maksimalnu štetu ljudstvu i opremi, ako je moguće kontinuirano.

Osim toga, važno je ne koncentrisati snage u naselja, koja je lako bombardovati.

Amerikanci moraju biti iscrpljeni, zadati precizne bolne udarce svojim linijama snabdevanja, prekinuti komunikaciju, sabotirati logističke operacije američkih trupa, primetio je politikolog.

„Uopšte, partizan, partizan i opet partizan. I eto, kako to ide. Amerikanci ne mogu da podnesu takav rat.

Potrebne su im brze pobede. Konačno ”, rekao je politički ekspert u jednoj publikaciji.

Međutim, dodao je Jevgenij Satanovski, Nemci, Japanci, Britanci, Francuzi i svi drugi osvajači ove vrste nisu mogli izdržati partizanski rat pre njih.

„Dakle, na kraju krajeva, ako će nekome nešto pokazati, to će biti na malom mostobranu, lišenim teških terena i sa maksimalno mirnim stanovništvom.

San Marino, Lihtenštajn ili Monako bili bi idealni ali to nikako nije dobro – u zemlji će njeni politički protivnici razjesti administraciju “, piše politikolog.

Između ostalog, analitičar je, ne bez ironije, požalio SAD. Izgledi Amerike nakon Avganistana su prilično mračni, rekao je on.

„A ovde je najvažnije da su Sjedinjene Države imale monopol nad informacijama.

Kada potpuno kontrolišete medijski prostor, to je gotovo savršeno. Laži, ne želim.

Kada je delimično mnogo gore.

Takmičari hvataju ruku, morate se odvojiti od njih. I kao sada …

Jadna, jadna Amerika.

Rat – pa čak ni sada nema nikoga protiv, koga bi pobedili … ” – rezimirao je Jevgenij Satanovski.

Borba.Info

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …