Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije: Milo stoji iza svega!

„Pouzdali smo se u Boga i ljude, koji savjesno rade svoj posao. Bez obzira što neki žele da nam ospore pravo slobode vjere i Ustav Crne Gore.”

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije izjavio je danas Tanjugu da se nijednog momenta, uoči njegovog ustoličenja na Cetinju, nije pomišljalo o otkazivanju tog čina.

“Nije bilo pomjeranja, niti bilo kakvog otkazivanja u noći između 4. i 5. septembra”, rekao je on.

Rekao je da je Vlada Crne Gore njemu i Patrijarhu Porfiriju, posle dužeg savetovanja, a da se ne bi desilo neko zlo, obezbedila helikopter da odu na Cetinje.

“Bezbjedno smo došli na Cetinje”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski i dodao da im je bilo malo neprijatno da idu vojnim helikopterom ali da je došao na svoje Bogom određeno mesto, koje pripada mitropolitima već osam vekova.

Mitropolit Joanikije je kazao da je iza svih opstrukcija i nereda stajao predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji se, kako kaže, podižući tenzije, trudio da skupu da politički karakter.

“Mi smo se trudili da skup zadrži vjerski karakter. I skup je zadržao vjerski karakter”, naglasio je Vladika Joanikije.

“Postoji dobra volje dvije strane da se Temeljni ugovor potpiše. To je blizu rešenja, radi se o preciznom fomulisanju.

Mjesto potpisivanja je stvar dogovora Sinoda SPC i Vlade Crne Gore”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Joanikije ispričao je da je uoči ustoličenja bio u kontaktu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem ali ne u momentu kada je krenuo helikopterom na Cetinje.

Samo mu je javljeno da je helikopter spreman za poletanje, da će sve biti bezbedno i da je manastir zaštićen od demonstranata, koji ometaju čin ustoličenja.

„Pouzdali smo se u Boga i ljude, koji savjesno rade svoj posao. Bez obzira što neki žele da nam ospore pravo slobode vjere i Ustav Crne Gore.

Nemam riječi kakvi su bili premijer i ministri, posebno ministarka odbrane, koji su uz opstrukciju Uprave policije našli rješenje da se sve mirno obavi.

Ta opstrukcija nam je pomogla da se potvrdi jedinstvo Crkve i naroda”, rekao je on.

Upitan da li je bio uplašen dešavanjima, Mitropolit Jaonikije je kazao da ne može čovek da ne bude zabrinut ali da je sledio Božju volju i da ne povredi nikoga.

„Bio sam mnogo puta u takvim trenucima. To što su naš štitili iz vojske i policije je rezultat svih pritisaka koji su na nas vršeni u proteklih 30 dana.

Naše je pravo da obavimo taj čin”, rekao je Vladika Joanikije.

Prema njegovim rečima, ono što se događalo bila je volja malog broja izmanipulisanih ljudi i onih koji su zbog povlastica i vlasti to radili.

“Dobro znam Cetinjane, najmanje je tu bilo njih”, rekao je on.

On je izrazio radost što se sve na kraju dobro završilo ističući da je to bio “dramatičan i radostan događaj”.

Govoreći o tome da li se plaši predstojećeg ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog, koji će ga naslediti, Mitropolit je rekao da je u toj eparhiji proveo više od 20 godina i da dobro poznaje narod na severu Crne Gore.

„Tamo je narod jasno opredijeljen, bez obzira koliko Đukanović ima političke i neke druge moći.

Narod je jasno stao uz svoju Crkvu i to bi trebalo svakome da bude jasno, da narod ne dozvoljava da se Crkva politički zloupotrebljava.

Moraće da ostave Crkvu na miru da radi svoj posao”, rekao je Mitropolit Joanikije.

On je istakao i da je Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije svojom posetom doneo mir, a da je sa druge strane bio oduševljen kako narod reaguje na poruke iz Jevanđelja.

Vladika Joanikije je istakao i da je imao podršku ne samo SPC već i drugih pravoslavnih crkava iz Jerusalima, Albanije, Češke, Poljske, Rusije, Ukrajine i drugih.

Kako je dodao, ne može da bude “Božji pastir” ako ima mržnju u srcu prema neprijateljima i onima koji ga osporavaju navodeći da je “najjača molitva za neprijatelja”.

“Mnogo je bolje kada čovjek pretrpi i moli se za bližnjeg.

Mnogi bi voljeli da sam govorio oštre riječi ali moj najveći zadatak je da služim pomirenju.

Ne bježim od dijaloga ako ćemo da razmjenjujemo dobre misli i volju ali nisam za to da se svađamo”, poručio je Mitropolit Joanikije.

Tanjug

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …