Predviđanja Sako banke za 2022. – Novi hladni rat, američka ustavna kriza i umiranje demokratije…

Danska investiciona banka Sakso banka, objavila je u četvrtak svoja godišnja „nečuvena predviđanja“, kako bi vodila globalna finansijska tržišta, kroz „revolucionarne“ mogućnosti 2022, od odbacivanja zelene tranzicije, do novog hladnog rata.

SakoStrats, najistaknutiji stratezi banke, tvrde da se u globalnoj ekonomiji i društvu u celini „nagomilava toliko energije“, da je sadašnji sistem apsolutno nesposoban, da se nosi sa tim.

Ovo će dovesti do „društveno-ekonomske revolucije“, koja bi donela značajne promene u načinu, na koji svet funkcioniše. Ovde su neki od njih…

Svemirska trka i novi hladni rat

U 2022. porast hipersonične tehnologije i svemirska konfrontacija, bi pojačali rivalstvo između SAD i Kine.

Kako će se trci za dominaciju pridružiti i drugi veliki igrači sa naprednom vojnom tehnologijom, uključujući Rusiju, Indiju, Izrael i EU, novi hladni rat bi mogao da izbije, na više frontova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kao rezultat toga, kompanije, koje se bave hipersoničnim tehnologijama biće u centru pažnje finansiranja, dok će one, koje proizvode tradicionalnu ratnu opremu, zaostajati.

Zelena tranzicija je odložena

Vrhunski rast cena roba usred nerealnih rokova za zelenu tranziciju bi povećao inflaciju, primoravajući vlade da odustanu od svojih planova za normalizaciju klime.

Ekološka ograničenja za nova ulaganja u proizvodnju nafte i gasa, bila bi ublažena na do 10 godina, kako bi se smanjio rizik od socijalnih nemira, usred porasta cena hrane i energije.

Medicinski napredak za dobijanje dodatnih godina

Sako Bank predviđa veliki napredak u medicini sledeće godine: naučnici će stvoriti „koktel” lekovitih agenasa, koji regulišu procese na ćelijskom nivou, produžavajući život osobe za 25 godina ili više (setite se Dine Frenka Herberta i 300 „standardnih godina” očekivani životni vek? Pa, evo ga). Bonus otkriće – uređivanje DNK, koje treba da „prepiše“ potencijalno opasne ćelije – ući će u istoriju većine bolesti (ponovo Frenk Herbert).

Američka demokratija umire usred ustavne i ekonomske krize

Nakon izbora za Senat i Predstavnički dom 2022. godine, stranke će se protiviti potvrđivanju glasanja.

Kao rezultat toga, novi Kongres neće biti formiran, sa Bajdenom na vlasti, samo po posebnom nalogu.

Puna ustavna kriza do početka 2023. i „egzistencijalna kriza“ u najvećoj ekonomiji na svetu, zbog inflacije od 15 odsto, nezabeležena od Drugog svetskog rata. Kraj.

Još ‘nečuvenih predviđanja’

Drugi mogući događaji, koje navode saksostratezi mogu izgledati manje jezivi ali su i dalje prilično epohalni.

Na primer, francuski predsednik Emanuel Makron će osnovati superfond EU od 3 triliona dolara za finansiranje odbrane i zelene tranzicije – ne iz poreza, već iz penzijskih doprinosa. Voila.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Žene investitori će stvoriti „vojsku“ za napad na kompanije sa slabom rodnom ravnopravnosti, izazivajući ogromne fluktuacije u cenama akcija, kompanija.

Biće formirani novi savezi, kako bi se fokus skrenuo sa SAD i Kine, pri čemu će se Indija pridružiti arapskim državama Persijskog zaliva i ostvariti ogroman profit.

Facebook će izgubiti svoju poziciju na tržištu zbog svoje nesposobnosti da privuče mladu generaciju, čak i uprkos svojim metaverzalnim težnjama, osim, ako zapravo, ne pokuša da kupi TikTok ili Snapchat, omiljen za tinejdžere.

I na kraju, tradicionalni servisi za strimovanje će potonuti dok muzičari i potrošači digitalnog sadržaja hrle na NFT platforme.

„Zapamtite da se svet zauvek razvija, iako različitom brzinom, dok su poslovni i politički ciklusi uvek konačni“, rekao je direktor za investicije u Sakso banci Steen Jakobsen, komentarišući predviđanja.

Takođe je primetio da je lista, kao i uvek, samo „upozorenje protiv potencijalne pogrešne alokacije rizika među investitorima“, a ne stvarna prognoza propasti i tmine za svet.

Međutim, prema Jakobsenu, 2022. će neizbežno doneti tržištima mnogo veću volatilnost.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …