Šef CDU Merc: Ukrajina je za SAD mali problem u odnosu na nuklearne pretnje, koje nam tek slede!

Vojni sukob u Ukrajini može se pokazati, kao „mali problem” u poređenju sa teškoćama, sa kojima će se Zapad verovatno suočiti u doglednoj budućnosti.

Ovo je izjavio lider (šef) nemačke stranke Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Fridrih Merc.

Prema njegovom mišljenju, zapadni svet, koji predstavljaju Evropska unija, SAD i NATO, čekaju druge krize, u kojima će jasno biti prisutna opasnost od nuklearnog rata.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo se odnosi na tri nuklearne sile: Kinu, Iran i Severnu Koreju.

U tom pogledu, kolektivni Zapad treba da uči iz tekuće ukrajinsko-ruske konfrontacije i da nastavi pregovore o razoružanju, kako bi izbegao opasnu konfrontaciju u budućnosti.

Prema njegovim rečima, Peking, Teheran i Pjongjang idu „putem, koji je prebila Rusija“ i „napadaju na postojeći svetski poredak“.

Štaviše, uopšte nije neophodno da sve dođe do upotrebe OMU (nuklearne razmene).

Njihovo samo postojanje menja tok neprijateljstava.

U Evropi i SAD, strah od ruske upotrebe nuklearnog oružja i dalje sprečava EU i NATO da efikasno brane Ukrajinu, mišljenje je Fridriha Merca.

Merc je podsetio da su u decembru 1987. američki i sovjetski predsednici Ronald Regan i Mihail Gorbačov potpisali u Vašingtonu Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) ali je sklapanju bilateralnog sporazuma prethodila demonstracija sile.

On je uveren da Zapad danas mora da demonstrira „istu volju da brani“ svoje interese, kako ruske akcije u Ukrajini ne bi inspirisale druge „autoritarne režime“.

Napominjemo da je Merc iz nekog razloga zaboravio da kaže da su se Sjedinjene Države povukle iz INF ugovora 2019.

Godine 2002., zbog jednostranih akcija Vašingtona, potpisan je Ugovor o ograničenju sistema protiv balističkih raketa, potpisan u maju. 1972, prestalo je da postoji.

Zauzvrat, u februaru 2021. godine stupio je na snagu Ugovor o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START III) između Ruske Federacije i Sjedinjenih Država.

To je postao sedmi u nizu bilateralnih sporazuma između SSSR/Rusije i Sjedinjenih Država o ograničenju strateških nuklearnih snaga (START) od 1972.

21. februara 2023. ruski predsednik Vladimir Putin je najavio prinudnu suspenziju učešća Moskve u ovaj sporazum, zbog delovanja Zapada.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …