NOLE STAO NA STRANU NARODA: Neću odustati da se borim za pravdu i istinu!

Želim da se ogradim od “pozicije” i “opozicije”, političkih struja bilo koje vrste. Uvek sam se trudio da budem APOLITIČAN.

Najbolji teniser planete Novak Đoković oglasio se u nedelju, povodom priče o protestima u Srbiji prethodnih dana.

On je posle objave fotografija podrške protestima u Srbiji, izdao saopštenje u kojem navodi da neće odustati od borbe za pravdu i istinu.

Građani su u subotu drugi put protestovali u Beogradu i drugim gradovima naše zemlje, a Novak je iste večeri rekao šta misli o očuvanju prirode.

Već dugo važi za nekog ko vodi računa o prirodi, pa se bar posredno pridružio protestu za zdraviju životnu sredinu i „proterivanju“ Rio Tinta iz Srbije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Čist vazduh, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka reč o ‘zdravlju’ je suvišna!

Priroda je naša majka, provodimo više vremena u prirodi. Sa njom i uz nju je život bogatiji“, napisao je Novak u subotu.

Njegove reči su pokrenule lavinu, pa su se pridružili i brojni drugi srpski sportisti, dok je Đoković dan kasnije ponovo rešio da objasni svoje stavove.

Saopštenje prenosimo u celosti.

„S obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima, odlučio sam da se javno obratim, uveren u ogroman značaj ovih tema za sve nas.

Svestan sam da postoje i drugi zahtevi, koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju.

Želim da se ogradim od “pozicije” i “opozicije”, političkih struja bilo koje vrste.

Uvek sam se trudio da budem APOLITIČAN.

Smeta mi što čovek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje, kao sto su Vazduh, Voda i Hrana, a da ne bude “obeležen” kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd.

Uprkos tome, lično biram da izađem u javnost i kažem šta mislim za određene teme, za koje smatram da su veoma važne.

Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste, kojima je neophodan glas i pomoć od nekih “zvučnijih” imena u našem sportu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Iako mi se to često “obilo o glavu” u kontekstu medija i osude/kritike, koju sam nepravedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje, neću odustati da se borim za pravdu i istinu.

Zahvalan sam što imam svest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva.

Čujem komentare – što se jedan sportista “meša tamo gde mu nije mesto” ali ja sam čovek pre nego sto sam sportista ili bilo šta drugo.

Kao svako drugi.

U profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata, i ostao na tom nivou više godina, neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu.

Sve što se dešava u životu sportiste – hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak , način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat.

Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svest o sebi i holistički pristup zdravlju doprineo na dugovečnost moje karijere i rezultate koje beležim.

Više od svega, ta svest uticala je na pozitivne promene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osećam u svom telu.

S obzirom na dosadašnje lično iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osećam da imam pravo da podelim svoje mišljenje o ovoj temi sa ljudima.

Kvalitet vazduha u Beogradu ( a i širom Srbije ) je zabrinjavajuće loš , već decenijama unazad.

Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elementi za zdravlje čoveka i ekosistema.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje.

Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na  sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u ZDRAVLJE , gde bi nam bio kraj?“

Pismo Novaka Đokovića
Pismo Novaka Đokovića
Pismo Novaka Đokovića
Pismo Novaka Đokovića

*****

Pismo Novaka Đokovića
Pismo Novaka Đokovića

***

Pismo Novaka Đokovića
Pismo Novaka Đokovića

Nova s

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Najnovija stidija iz Londona kaže, da obična prehlada može da vas zaštiti od Covid-a!

Istraživači se nadaju da bi rezultati mogli da pruže putokaz, za dugotrajniji imunitet protiv varijanti …