Počeo direktan prenos suđenja Novaku Đokoviću! Ludnica ispred suda! – VIDEO UŽIVO

Predmet Novaka Đokovića biće saslušan jutros na sudu, jer teniska zvezda osporava vladu Australije, u žalbi na ukidanje njegove vize.

Slučaj će biti saslušan u Federalnom okružnom i porodičnom sudu Australije od 10 sati, nakon što je kasna ponuda savezne vlade za odlaganje slučaja odbijena.

Uživo: Novak Đoković pred australijskim sudom

Novaka Đokovića i njegove pravnike očekuje saslušanje u sudu, koje je zakazano u ponoć po našem vremenu.

Donosi se odluka o tome da li će srpski teniser moći da uđe u Australiju i učestvuje na prvom Grend slemu sezone.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ljudi iz celog sveta će gledati kako se pravna bitka odvija putem strima uživo, dok se teniska zvezda bori da ostane u Australiji, kako bi odbranila svoju titulu broj 1., na svetu.

Đoković (34) je od četvrtka pritvoren u imigracionom hotelu u Melburnu nakon što mu je savezna vlada ukinula vizu, jer teniska zvezda nije mogla da pruži dovoljno dokaza, da dokaže da je vakcinisan protiv COVID-19 ili da je kvalifikovan za medicinsko izuzeće.

Njegovi advokati će danas tvrditi da je teniska zvezda ispunila australijske kriterijume za privremeno izuzeće od vakcinacije, pošto je oboleo od COVID-19 16. decembra, za šta veruju da je valjan izgovor prema smernicama Australijske tehničke savetodavne grupe za imunizaciju (ATAGI).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U dokumentima, koje je objavio sud navodi se savet ATAGI: „Vakcinacija protiv COVID-19 kod ljudi, koji su imali infekciju SARS-CoV-2 potvrđenom PCR-om može se odložiti za najviše šest meseci nakon akutne bolesti, kao privremeno izuzeće, do akutne teške medicinske bolesti“.

Đoković je po dolasku u zemlju dostavio dokaze o svojoj dijagnozi COVID-19.

Međutim, advokati, koji predstavljaju saveznu vladu danas će tvrditi da se Đoković oslanjao na zastarele savete ATAGI, ukazujući na ovaj red u uputstvu: „Ranija infekcija SARS-CoV-2 nije kontraindikacija za vakcinaciju“.

Svjetlana Kovačević iz Privredne komore Australije Srbije stala je u odbranu Đokovića, izjavivši za Danas da teniska zvezda misli da je poštovao sva pravila i propise australijske vlade.

„Činjenica je da on uopšte ne bi bio u tom avionu, da nije dobio svoje papire odobrene od strane australijske vlade“, rekla je ona.

„Sve što zna da je uradio sve po pravilima i da prati ceo proces da bi mogao da dođe da igra, na Otvorenom prvenstvu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Novak je delovao u dobroj nameri i verovao je da ima sve potrebne papire da se takmiči na Openu.

Gospođa Kovačević je situaciju opisala kao “debakl”, koji “nije lako shvatiti”.

„Dajući mu zeleno svetlo, u redu je da dođe i igra – čim je sleteo na tlo Australije govoreći mu da mora da se vrati – mislim, ne mogu da zamislim neprijatniju situaciju“, rekla je ona.

„Prosto je teško poverovati da bi se nekome tako nešto desilo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Gospođa Kovačević nije potvrdila izveštaje da je Đoković patio od buva u krevetu ili crva u hrani ali je rekla da su uslovi “veoma restriktivni” i tvrdi da treba, da podnese posebne zahteve za hranu, lekove i “osnovne potrepštine”.

„To što je na srpski pravoslavni Božić sam zaglavio u pritvorskom centru u maloj prostoriji, a da mu nije dozvoljeno da ga poseti sveštenik, kada inače ide u crkvu, to ga malo uznemirava.

Savezna vlada je odbacila predlog da je srpska teniska zvezda nepravedno tretirana na aerodromu, u Melburnu.

U odgovoru na 13 stranica objavljenom kasno u nedelju na žalbu Saveznog okružnog suda Srbije, ministar unutrašnjih poslova je naveo da su Đokovićeve tvrdnje o “proceduralnoj nepravičnosti” i “nelogičnosti” neosnovane.

Njegovo pismo iz Tennis Australia nije „dalo nikakav medicinski razlog zašto podnosilac predstavke, nije mogao da bude vakcinisan“.

U podnesku se od suda traži da izbegne naređivanje „trenutnog puštanja na slobodu” 34-godišnjaka i tvrdi se da čak i ako se takav nalog izda, to ne bi sprečilo Đokovićev, „ponovni pritvor”.

Niti poništavanje otkazivanja ne bi garantovalo devetostrukom Australijan openu šansu da odbrani titulu 2021. godine, tvrdila je vlada, rekavši da bi ministar tada mogao da odluči da li će doneti „još jednu odluku o otkazivanju“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Konferencija o Ukrajini, bez Rusije? Luda kuća!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je konferencija o Ukrajini, koja će u junu …