SAD predstavljaju Rusiju kao pretnju Kini!?

Peking i Moskva su ranije obećali da će razvijati svoje finansijske veze na način, na koji treće države ne mogu da utiču.

Kina bi trebalo da se pripremi za udare američkih sankcija Rusiji, ako moskovske trupe izvrše upad u Ukrajinu, upozorio je jedan od najviših zvaničnika Vašingtona, nakon što je Peking naglasio svoje bliske veze sa Kremljom, suočen sa pritiskom Zapada.

Govoreći u okviru nastupa na NBC-jevom Meet the Press u nedelju, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izneo je svoje viđenje obima potencijalnih mera protiv Moskve i kako će se one osetiti na drugim mestima, širom sveta.

„Verujemo da će Peking na kraju snositi neke od troškova ruske invazije na Ukrajinu“, rekao je on, dodajući da bi Kina „to trebalo da izračuna, dok razmatra svoje angažmane sa ruskom vladom, u narednih nekoliko nedelja“.

Prema Salivenovim rečima, kaznene mere „ići će na finansijski sistem Rusije, koji naravno angažuje i kinesku ekonomiju“.

Govoreći istog dana, američki predsednik Džo Bajden je odgovorio na pitanje, o sve bližoj saradnji Kine i Rusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, on je umanjio značenje njihovog zbližavanja, insistirajući da „u tome nema ništa novo“.

Ove izjave dolaze usred sve napetijeg sukoba između Istoka i Zapada, sa američkim i evropskim zvaničnicima, koji su poslednjih meseci više puta alarmirali, zbog navodno nadolazeće ruske invazije na Ukrajinu.

Kremlj je, međutim, negirao takve navode i nastojao je da dobije bezbednosne garancije od Vašingtona i NATO-a.

U petak su ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping, pozvali vojni blok, koji predvode SAD da se uzdrži od daljeg širenja i da odustane od svog „hladnoratovskog“ mentaliteta.

Uoči posete ruskog lidera Kini, pomoćnik Kremlja Jurij Ušakov, rekao je da dve nacije dele „slične i podudarne stavove o velikom delu međunarodnih problema“.

Moskva i Peking su naglasili važnost svojih odnosa u nizu oblasti, uključujući trgovinu, energetiku i odbranu, suočeni sa pritiskom Zapada poslednjih meseci.

U decembru je Ušakov rekao da Si podržava pokušaj Rusije, da dobije garancije od NATO-a.

Kina je ranije izjavila da je posvećena saradnji sa Rusijom, na razvoju finansijskih sistema, koji su otporni na uticaj trećih država, kao i da nastoji da minimizira zavisnost od američkog dolara.

Uprkos signalima povećane saradnje između Rusije i Kine, neki analitičari sugerišu da je partnerstvo manje razvijeno od blokova poput NATO-a, gde su članice tražile integraciju po pitanjima vojske i razmene obaveštajnih podataka.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …