Cena gasa u Evropi naglo skočila, kada je Berlin zaustavio Severni tok 2!

Evropski fjučersi se penju iznad 1.000 dolara, za 1.000 kubnih metara.

Evropske cene tečnog prirodnog gasa (LNG) premašile su u sredu 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara, što predstavlja dnevni rast od više od 7%, prema londonskoj klirinškoj kući Interkontinentalne berze.

Martovski fjučersi na čvorište za prenos prava u Holandiji, trgovali su se po ceni od 1.004,7 dolara za 1.000 kubnih metara, što predstavlja povećanje od 7,8 odsto u odnosu na utorak, kada se gasom trgovalo po ceni od 932,3 dolara.

Prošlog proleća došlo je do velikog povećanja cena gasa u regionu, kada su se fjučersi kretali oko 300 dolara za 1.000 kubnih metara.

Promptna cena je skočila na 600 dolara do kraja leta, zatim na 1.000 dolara u oktobru, i dostigla najviši nivo od 2.190 dolara u decembru.

Dramatični porast pripisan je širokom spektru faktora, uključujući povećanu potražnju za LNG u Aziji, ograničenu ponudu velikih izvoznika i nedovoljno popunjena evropska skladišta nakon prošlogodišnjeg vrućeg leta i oštre zime.

Situacija se pogoršala krajem 2021. godine, kada su američke vlasti prvi put navele da će Moskva verovatno pokrenuti vojni napad na Ukrajinu i zapretile da će uvesti nove sankcije Rusiji, najvećem dobavljaču LNG u EU.

Te spekulacije od tada ponavljaju zapadni mediji, kao i evropski zvaničnici, zbog čega su cene roba, uključujući i gas, naglo porasle.

Cene su počele da se hlade u decembru, sa trgovinom gasom ispod 1000 dolara za 1000 kubnih metara na holandskom tržištu fjučersa, što je evropski standard.

Najnoviji skok dolazi dan nakon što je Nemačka suspendovala svoju sertifikaciju gasovoda Severni tok 2, stavljajući energetski projekat sa Rusijom na čekanje, na neodređeno vreme.

Taj potez je bio među kaznama nametnutim Moskvi nakon odluke predsednika Vladimira Putina da prizna nezavisni status otcepljenih republika Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini.

Projekat, koji vodi Gasprom ima za cilj jačanje kapaciteta Rusije za isporuku LNG direktno u Nemačku, zaobilazeći kopnene rute, koje prolaze kroz zemlje poput Ukrajine.

U sredu je izvršna potpredsednica Evropske komisije Margrete Vestager rekla, da odluka Nemačke da zaustavi pokretanje kontroverznog gasovoda, neće uticati na cene gasa u EU.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Nema gasa u gasovodu Severni tok 2.

Ono što ga je zaustavlilo je odobrenje – potrebno, da bi mogao da počne, što znači da zaustavljanje procesa odobravanja ne može da utiče na cene gasa“, rekao je Vestager na konferenciji za novinare.

„U potpunosti stojimo uz nemačke vlasti“, rekla je ona.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …