Putin nagovestio, koliko daleko ruske trupe mogu da odu, usred ukrajinske krize…

Obim angažovanja vojske u potpunosti zavisi od trenutne situacije u Donbasu, rekao je ruski predsednik.

Obim delovanja ruske vojske u Donbaskim republikama Donjeck i Lugansk zavisi od situacije, koja se razvija na terenu, rekao je predsednik Vladimir Putin novinarima u utorak, nakon što mu je Senat zemlje dao pravo, da raspoređuje trupe u inostranstvu.

Obraćajući se medijima nekoliko minuta nakon što je gornji dom ruskog parlamenta podržao njegov zahtev za raspoređivanje vojske, Putin je novinaru postavio pitanje, koliko daleko su moskovske trupe spremne da idu.

U svom odgovoru, on je izostavio da potvrdi, da li su ruske snage već dobile naređenje za Donbas, uprkos tvrdnjama Zapada da se one već nalaze u regionu.

Predsednica Senata, Valentina Matvienko, ranije je sugerisala da bi trupe mogle da preuzmu, ulogu mirovnih snaga.

„Ne kažem da će vojnici tamo biti raspoređeni odmah nakon našeg sastanka“, rekao je predsednik.

U stvari, nemoguće je predvideti bilo kakav specifičan obim potencijalnih akcija.

Zavisi od konkretne situacije koja se razvija tamo, na terenu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Savet Federacije Rusije dao je Putinu pravo da koristi vojsku zemlje u inostranstvu ranije u utorak, a Matvijenkova je podržala jednoglasno glasanje sa sugestijom, da će trupe „stvoriti normalne uslove za živote ljudi i obezbediti bezbednost“ u Donbasu.

Rezolucija parlamenta je nespecifična, u kojoj se navodi da se trupe mogu koristiti „u skladu sa Ustavom“, a o „oblastima njihove aktivnosti, ciljevima, dužini boravka van Rusije“, odlučuje predsednik.

Dozvola je stigla dan nakon što je Moskva odlučila, da prizna otcepljene Donjecke (DNR) i Luganske (LNR) Narodne Republike, na istoku Ukrajine.

DPR i LNR su se odvojile od Kijeva 2014. nakon događaja na Majdanu i puča, koji je podržavao Zapad.

Kremlj insistira da je taj potez neophodan da bi se zaštitilo civilno stanovništvo, optužujući Kijev da nije pokazao spremnost da prekine višegodišnji građanski sukob pregovorima i umesto toga odlučio da silom povrati republike.

Kijev tvrdi da nije pokušavao da napadne sopstvene regione, dok su najviši zapadni zvaničnici i mediji u više navrata tvrdili da Rusija priprema sveobuhvatnu „invaziju“ na Ukrajinu, optužbu koju je Moskva odbacila, kao „lažne vesti“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …